469
Fésűs Éva: A palacsintás király
Óbert Klára ajánlata

fesus-eva-a-palacsintas-kiraly

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Tóbiás nevű nagyevő király, Dínom-Dánom ország uralkodója. Bármennyire is szeretném azt mondani róla, hogy jó uralkodó volt, nem mondhatom, mert sajnos nem volt az! Őkelme ugyanis az esze helyett a gyomrával gondolkodott. Nincsen annyi csörögefánk, túróscsusza, pecsenye és habostorta széles e világban, ami nála el ne fogyott volna!

Már akkorára növesztette felséges pocakját, hogy ezüst tálcán kellett vinni előtte, nehogy orra essen! Túlságos jódolgában még a lova lábára is mákospatkót veretett, miközben – és ez a legszomorúbb benne! – a szegény ember ebédet nem evett, vacsorát nem is látott…

Egy különösen szép, dorbézolós napon az történt, hogy őfelsége 77 palacsintát evett meg egy helyben. Láttatok ti már ekkora torkosságot? Az udvari íródeáknak meg az volt a legfontosabb feladata, hogy feljegyezze, hány palacsintát, libacombot vagy süteményt tüntetett el Tóbiás király feneketlen gyomra. Ebből számították ki azután, mekkora a jólét a birodalomban. Kezében a főzőkanállal egy agyafúrt ember gondoskodott a király közérzetéről. Ezt az embert úgy hívták: Derelye főszakács. Gondolhatjátok, mekkora hatalom volt abban a főzőkanálban! Akár egy hadvezér kardjában! De csak a királyfi, meg az udvari bolond tudta, hogy már 3 országot tett tönkre ez a mihaszna, Bergengóciát, Óperenciát és Teketóriát. És lassan Dínom-Dánom országra is ez a sors vár, mert Derelye odahordja az egész pereputtyát, hogy jó állást adjon nekik a király, meg hogy jóllakassa őket is nap mint nap, s még ez sem elég! Éjjelente meglopják a királyi éléskamrát, elhordanak minden földi jót, hogy aztán más dolgokra cseréljék a vásárban! Tehát ami azt illeti, nem valami fényes a helyzet a királyi udvar háza táján!

Nos, volt ennek a királynak egy fia, Éliás királyfi, aki már nem nézhette tétlenül atyja bélpoklosságát. Elhatározza, hogy tanácsot kér Ákombákomtól, az öreg tudóstól, mi tévő is legyen, hogyan vessen véget apja mérhetetlen lustaságának és nemtörődömségének. Hogyan vegye át az irányítást a tolvajkodó főszakácstól, aki lassan koldusbotra juttatja a birodalmat, ha ez így megy tovább.  A bölcs tudós azt javasolja Éliás királyfinak, hogy tüstént házasodjék meg, mert akkor a királykisasszonyka rendelkezik a palota kulcsai fölött, s ő vezeti és felügyeli majd a háztartást. A királyfi elindul hát szépen aznap éjszaka, amikor fönt az égen a Fiastyúk épp fényes kiscsibéit költögeti, hogy feleséget találjon magának. De nem ám királyfi gúnyában, hanem kopott szegénylegény öltözékben! S mit gondoltok, talál-e magához illő szép és okos lányt, igaz feleségnek valót? De bizony talál Kökényszemű Katica személyében! Ám a király – természetesen a hataloméhes főszakács javaslatára – csak azt a leányt kívánja udvarában királykisasszonyként látni, aki 77 palacsintát meg tud sütni úgy, hogy mindegyik hibátlan legyen, el ne szakadjon! És punktum! Annak érdekében azonban, hogy ezt a feladatot kerek e világon senki ne legyen képes teljesíteni, hogy továbbra is ő legyen a főszakács, Derelye mindent elkövet. Gondolhatjátok!

Ha kíváncsiak vagytok rá, mi lesz a történet folytatása, kinek sikerül végül túljárnia a másik eszén, olvassátok el Fésűs Éva A palacsintás király című meséjét! És ha szépen kéritek, közben anyu talán süt nektek néhány finom palacsintát… Jó étvágyat! Akarom mondani – jó olvasást!


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.06