344
Nyíri Zoltán – Hackl Krisztián: Személyiségkalauz üzleti szemmel
Sulyok Attiláné ajánlata

nyiri-zoltan-hackl-krisztian-szemelyisegkalauz-uzleti-szemmel

Nem csak üzletembereknek szól Nyíri Zoltán és Hackl Krisztián könyve, hanem mindazoknak, akit érdekelnek az emberek tulajdonságai, jellemző vonásai. Azoknak is nagyon hasznos, akik szeretnék jobban megismerni, megérteni embertársaikat, a viselkedésüket. Számos érdekességet tartalmaz és rengeteg igazságot arról, mennyire mások vagyunk, ugyanakkor hasonlítunk is egymásra.

A szerzőpáros nagyon tanulságos és szórakoztató könyvet alkotott. Mindketten közgazdászként végeztek, és már több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a felnőttoktatásban, a vállalati szférában és a felsőoktatásban tanítanak. A kötet tükrözi a szakértelmet és a sokszínű gyakorlati tudást is. Egyáltalán nem lehet érezni, hogy két különböző ember írta, olyan egységes a stílusa. A két fiatal szakember humoros történetekkel, sok-sok példával fűszerezi mondanivalóját, így a Személyiségkalauz üzleti szemmel nem száraz szakkönyv, hanem kiválóan megírt, lényegre törő, precíz munka.

Az elméleti bevezető után kipróbálhatunk egy 40 kérdéscsoportból álló tesztet, melynek eredményeként kiderül, melyik személyiségtípus jellemző ránk leginkább. Rengeteg tartalmas és okos gondolattal találkozhatunk a könyvben. Érthetően segít felfedezni saját személyiségünk jellemző vonásait, és a körülöttünk élőkre is ráismerhetünk a leírások alapján, ezért nagyon jó kikapcsolódás is egyben. Élményt nyújt, ugyanakkor szórakoztatva, észrevétlenül tanít.

Életünk sikereinek jelentős részét kapcsolataink minősége határozza meg. Nagyon jól használható a könyv a mindennapi életünk során, ha szeretnénk jobban megérteni a másikat és cselekedeteiket. „A személyiségtípusok különbségeinek valódi megértése akkor következik be, amikor képesek vagyunk elfogadni azt, hogy más-más személyiségek más valóságként élik meg a világot. És mind a négynek igaza van.” Alapos önismereti kézikönyv, néha mintha tükröt tartanánk magunk elé. Hozzájárul önmagunk és mások jobb megismeréséhez, támpontokat kaphatunk belőle az eligazodáshoz. Hiszen csakis rajtunk múlik, mit hozunk ki az adottságainkból.

Kiválóan mutatja be az egyes személyiségtípusokat, az erősségeiket és a gyengeségeiket. Az életből vett példákkal magyarázatot kapunk a melankolikus rendszeretetére, a kolerikus „úgy lesz, ahogy mondom”-hozzáállására, a szangvinikus hatalmas életkedvére és a flegmatikus nyugodtságára. A legtöbb emberben keverednek ezek a különböző személyiségtípusok, ugyanabban az élethelyzetben másképpen viselkedünk, másképp döntünk, másképp érezzük magunkat. Ahogyan Dale Carnegie írja a Sikerkalauzban: „Amint nincs két egyforma ember, nincs egy fának két egyforma levele – éppen úgy nincs két egyforma lélek.

Alaposan körüljárja az egyes személyiségek jellemző vonásait aszerint is, hogy mivel foglalkozik az életben: vezető, beosztott, vállalkozó vagy éppen ügyfél. Útmutatót nyújt ahhoz, hogyan működnek az egyes típusok, valamint hogyan kell hozzájuk viszonyulni. Mindezek után a haladók a vegyes személyiségtípusokkal ismerkedhetnek meg, és a különböző típusok kapcsolataival. Azzal, hogy mi történik akkor, ha egymással találkoznak.

Az egyes fejezetekben találunk összefoglaló gondolatokat is, a befejezésnél pedig több, gyakran előforduló kérdésre kaphatunk választ, sőt még aranyköpéseken is derülhetünk. A kötetből kiolvasható tudást arra használhatjuk, hogy jobban megértsük magunkat és a körülöttünk élő embereket, hogy több empátiát alkalmazhassunk a világban. Az egész egy szórakoztató önismereti, emberismereti tréning.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.22