855
Rendezvény beszámoló: Győri Könyvtári Napok
Fotókra írtunk - Vetítéses előadás

Az Író Alkotók Klubja tagjainak -Dittrich Panka, Kerecsényi Éva, Jakab Ibolya Shanti, Ötvös Edit , Rozán Eszter és Zsubrits Zsolt- műveiből kaphattak ízelítőt a szép számmal megjelent érdeklődők. Fotók szolgáltak az elhangzó versek és prózai részletek témájául. Érdekes volt látni, hogy a különféle művészeti ágazatok sajátos formanyelvükkel hogyan tudnak hasonló élményt kiváltani. Nyomon lehetett követni, hogy ugyanazon fotók milyen asszociációkat váltanak ki a társművészetek művelőiből. 
Mit üzennek egyes alkotások a külvilágnak? A befogadók eltérő lelki állapota, műveltsége, személyisége és még sok egyéb határozza meg, hogy az adott helyen és időben megélt élmény hogyan csapódik le az individuum pszichéjében.
A fotók terén a természeti jelenségek, és az évszakok varázsa volt a domináns, ami -a képi látványtól függően- befolyásolja érzelmi világunkat. A művészi fotó minőségileg különbözik az egyszerű "lencse végre kapástól" - meg kell ragadni a vizuális információáradatban a leginkább jellemzőt. A téma az utcán hever: ez mind a próza, mind pedig a vers, a képzőművészet, a zenei világ iránt affinitást érzők számára lehetőséget jelent. Kinek mi váltja ki érdeklődését, ki hogyan fogadja be, választja meg a témának műfajilag legmegfelelőbb kifejezési eszközeit, hogy műalkotássá formálja az adott gondolatot, érzést, vagy hangulatot.
A rendezvényen sajnos egy szomorú kötelességünknek kellett eleget tennünk: egy fotós barátunk Erdős László távozott el az élők sorából: ezen túl már csak művei " üzennek ". A délután folyamán egykori társunk felvételeit szemlélve emlékezhettünk rá.

Csiszár Antal