327
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Galambos Krisztina ajánlata

fredrik-backman-az-ember-akit-ovenak-hivnak

A kortárs skandináv irodalom egyik legnépszerűbb alakja, Fredrik Backman 2012-ben jelentkezett első regényével, és rögtön óriási nemzetközi sikert aratott. Az ember, akit Ovénak hívnak főszereplője az 59 éves Ove, egy goromba öregember, aki mindennel elégedetlenkedik, semmi sem jó neki, és ezt gyakran kendőzetlenül ki is mondja, ám közben hihetetlenül nagy szíve van. Az a típus, aki nem mosolyog rád, nem kedélyeskedik veled, de a bajban számíthatsz rá.

Életének egyhangúságát, kiábrándultságát új szomszédai és egy macska érkezése változtatja meg. A történet két idősíkban halad, lassan bontakozik ki Ove múltja. Először úgy tűnik, vicces könyvet olvasunk, azonban a humor és a könnyedség csak oldja a szomorúságot. Felváltva sírunk és nevetünk. A végén pedig ráeszmélünk, hogy nem élhet az ember remeteként, mindenkit és mindent gyűlölve. Szükségünk van arra, hogy szeressünk és szeretve legyünk.

Backman stílusa gördülékeny, regénye könnyen olvasható, jól eltalálta a lakónegyed életét, mellékszereplői szerethető karakterek. Az ember, akit Ovénak hívnak az emberi kapcsolatok, a barátság, a szerelem csodálatos története: „Az emberek mindig azt állítják, hogy Ove fekete-fehérben látja a világot. A lány pedig színes volt. Ő volt Ove összes színe.

Azt mondják, akik elolvassák a történetet, visszakapnak valamit, színeket…


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.15