358
A boldogság nyomában
Csonkáné Horváth Éva ajánlata

a-boldogsag-nyomaban

Thomas Jefferson írja a Függetlenségi Nyilatkozatban: „Az élethez, a szabadsághoz, a boldogságra való törekvéshez jogunk van”. A 80-as években, San Franciscóban játszódó, igaz történet alapján készült film főhőse Chris Gardner (Will Smith) is ezt vallja. Tisztességes, őszinte ember, aki belátja, ha nem tudja a választ egy kérdésre, de addig nem nyugszik, amíg meg nem találja a megoldást. Lásd a Rubik kocka esete: addig tekergeti, amíg ki nem rakja.

Fiának, az ötéves Christophernek (Jaden Smith) is azt tanítja, ne higgy annak, aki azt mondja, hogy nem vagy rá képes. Ha van egy álmod, ne mondj le róla, ha akarsz valamit, tegyél érte. S ő nem csak vizet prédikál. Házaló ügynökként csontsűrűség-mérő készülékeket próbál eladni több-kevesebb sikerrel. Egy nap elhatározza, hogy bróker lesz, hiszen ő ért a számokhoz és az emberekhez. Csak az a bökkenő, hogy fél évig nem kap fizetést, 20 jelentkező közül a végén egy kapja meg az állást.

Csodával határos módon, hihetetlen erőfeszítések árán sikerül neki. Linda, a felesége (Thandie Newton) elhagyja, kilakoltatják, fiával hajléktalanszállókon, illetve egy alkalommal a metróállomás mosdójában töltik az éjszakákat. De Chris Gardner soha nem adja fel, töretlen önbizalma és a fia iránti szeretete révén leküzd minden akadályt, végül élő legendává válik a Wall Street-i brókervilágban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.11