320
Peabody Fawcett: Nagy borbélykönyv modern úriembereknek
Abos-Beledi Veronika ajánlata

peabody-fawcett-nagy-borbelykonyv-modern-uriembereknek

A 19. században látványos pofaszakállak, bozontos barkók, hatalmas bajuszok díszítették a férfiak arcát, és ezzel egyidejűleg divatba jöttek az arcszőrzet ápolására alkalmas termékek. Peabody Fawcett a brit királyi flotta nyugalmazott kapitánya arra vállalkozott, hogy egy „szőrtörténeti” összefoglalót és útmutatót állítson össze a modern kor bajuszos és szakállas gavallérjai számára. Az átfogó kalauz egyben divatötletek és viselkedésbeli tanácsok tárháza.

Az első fejezet az egykori és modern úriemberek jellemzésével foglalkozik. Megismerhetünk haj- és sminkszakértőket, különböző szakálltípusokat, a dapper (elegáns, fess) stílustól egészen a hipszter stílusig. (A hipszter elnevezés a negyvenes évekből ered, amikor is a legújabb divatot követő fiatal férfiakat nevezték így.) Ezt követően a borbélyüzletek bútorait, kellékeit, szerszámait és a benne dolgozó borbélyokat mutatja be a szerző. A 18. századig a borbély-sebészek szolgáltatásai közé tartozott a tetvetlenítés, a fogászati ellátás, tályogok gyógyítása, törött csontok helyretétele és az érvágás is.

A borbélyok szakképzett mesterek, művészek és tanácsadók is egyben, akik büszkék rá, hogy a dzsentlmeneket vonzóbbá, magabiztosabbá varázsolják. A borbélyüzlet olyan hely, ahová nem csupán hajat vágatni járnak a férfiak, hanem kényelmesen hátradőlve eszmét cserélhetnek a világ dolgairól. A borbélyok is éppolyan sokfélék, mint vendégeik. Vannak, akik mesterségüket az utcán, viskókban, vasútállomásokon gyakorolják, pl. a kalkuttai borbélyok, míg mások elegáns szalonokban dolgoznak. A szerző a szakma jeles képviselői közül is bemutat néhányat, köztük hölgyeket is.

A könyv zárásaként az otthoni szépségápoláshoz kapunk ötleteket. Hogyan növesszük meg szakállunkat és borotválkozzunk helyesen? Hogyan készítsünk saját hajápoló termékeket? Az impozáns kötet gazdagon illusztrált, fantasztikus borbélyüzletek, vintage borbélyholmik, fess borbélyok, régi plakátok, fotók, rajzok köszönnek ránk a lapokról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.08