359
Csunderlik Péter – Pető Péter: Top 10-es történelmi slágerlisták
Nyerges Edina ajánlata

csunderlik-peto-top-10-es-tortenelmi-slagerlistak

Csunderlik Péter történész és Pető Péter újságíró 2009-ben indította el történelmi stúdióblogját a Page Not Foundot, amelyen az általuk összeállított top 10-es listákat tették közzé. A szerzők célja, hogy „Pecsétgyűrűvel effektezzük a történelmet, ütközésig tekerjük a volumét, és újabb és újabb top 10-es listákban szintetizálunk”. Csunderlik és Pető nem csak a történelemre korlátozta a témákat: foglalkoznak irodalommal, sporttal és popkultúrával is.

2017-ben megjelent könyvükben a blogon megjelent írások közül válogattak, illetve 4 új toplista is bekerült a kiadványba.

A könyv első részében, a Szabadesés a történelembe címűben a magyar- és a világtörténelem, illetve irodalom top 10-es listái szerepelnek. Megtudhatjuk, hogy melyek voltak a magyar történelem legnagyobb beszólásai, az irodalomtörténet legnagyobb botrányai, illetve hogy kik szerepelnek a „Bűnbakok a magyar történelemben” című listán.

A második részben – amely a Hanyatlásunk története: a Holdra szállástól a herevasalásig címet kapta – a szerzők végigveszik az adott évtized emblematikus pillanatait az 1960-as évektől egészen a közelmúltig. Az utolsó rész, a Sportkultúrsokk főképp a futballvilág eseményeit veszi számba, ami nem véletlen: Pető Péter 10 éven át labdarúgó-játékvezetőként is dolgozott, így számára adott volt ez a téma. A fejezetből megismerhetjük a világ- és Európa-bajnokságok legnagyobb „szemétségeit” és az olimpiák legemlékezetesebb pillanatait is.

A könyv rengeteg popkulturális utalással van átszőve, ennek, illetve a szerzők lendületes stílusának köszönhetően egy igazán szórakoztató kötetet vehetünk kézbe. Folytatásként két évvel később, 2019-ben pedig megjelent az Újabb top 10-es történelmi slágerlisták című kiadvány.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.21