517
Steszli Tibor: Visszapillantó: 30 éves a Téti Ifjúsági Fúvószenekar
Vargáné Blága Borbála ajánlata

steszli-tibor-visszapillanto-30-eves-a-teti-ifjusagi-fuvoszenekar

A Téti Ifjúsági Fúvószenekar több évtizedes eredményes működése színesíti, gazdagítja Tét kulturális életét, emeli városa presztízsét. Horváth Ferenc téti iskolaigazgató „nyomta meg az indítógombot”, kezdeményezésére alakult 1976-ban a zenekar, 17 általános iskolás gyerek részvételével, Steszli Tibor (1949-) zenetanár, karnagy művészi irányítása mellett.

A kezdetektől napjainkig számtalan helyi, megyei, országos szintű és külföldi rendezvényen szerepelt sikeresen az együttes. A helyi önkormányzat (Steszli Tibor igazgatásával) 1992-ben zeneiskolát hozott létre, hogy a fúvószenekarnak legyen utánpótlása, ezért itt csak fúvós és ütős hangszereket tanítanak. Az egykor 17 fős zenekar mára 100 fős fúvószenekarrá nőtte ki magát.

Az évfordulós kiadvány szerzője, Steszli Tibor 25 évig hivatásos zenészként muzsikált (kürt) a Győri Filharmonikus Zenekarban, és a győri zeneiskolában tanított. 1976-ban a győri iskolától búcsút vett, és Téten folytatta a zenetanári pályát. Mi vonzotta ide? A lehetőség – amin kapva kapott ‒, hogy kialakíthat és vezethet a településen egy fúvószenekart. A Győri Zeneoktatói Munkaközösség égisze alatt kezdett működni, minden hangszert ő oktatott Téten, és megalapította a kívánt fúvószenekart, amelynek vezetője, karnagya lett. A zenei együttes 30 éves jubileuma egyfajta számvetésre, visszapillantásra késztette. Bár az írásra általában – saját bevallása szerint – igen nehezen szánja rá magát, 2006-ban mégis tollat ragadott, mert felmerült benne: „Hátha valakit érdekel, mi történt falunkban, városunkban zenei téren. Ki számol be erről a harminc évről, ha nem én, aki a legtöbbet tudok róla?

A múltidéző kötet a szerző önéletrajzával indul, miként lett belőle zenetanár, majd a fúvószenekar történetét írja le, a kezdeti időszakot és azt, ahogy átalakult a zenei képzés, amikor lehetőség nyílt önkormányzati zeneiskola szervezésére. Steszli Tibor az írásában nem csupán történeti áttekintést nyújt, hanem a hangszertanulás helyes módszereiről is szól, egyik fejezetben társadalmi korképet (kórképet) is megrajzol, amit fontosnak tart, hogy látható legyen: „Hol tartunk ma, mi várható a jövőben?” Ismerteti támogatóikat, szól a szülők és gyerekek áldozatvállalásairól, tájékozódni lehet a bel- és külföldi szerepléseikről, repertoárjukról, kiemelkedő eredményeikről, zenei táborokról, a zenekar vezetése során tapasztalt pozitív és negatív élményekről.

A kötet melléklete az együttesben három évtized alatt megfordult zenészek felsorolását tartalmazza hangszerek szerinti csoportosításban, illetve egykori meghívók, oklevelek, újságcikkek láthatók, majd a szereplésekről készült színes fotók zárják a sort.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.14