470
Jazz: Hot Jazz Band - Halló! Halló!
Tolnai Gáborné ajánlata

hot-jazz-band-hallo-hallo

A Hot Jazz Band Halló! Halló! című albuma a két világháború közti magyar jazz-es hangzású könnyűzenei repertoárból merít, természetesen Hot Jazz Band felfogásban. A Bényei Tamás által válogatott dalokból álló lemez, melynek témája „telefonos”, 2011-ben jelent meg az együttes saját kiadásában. A lemez különböző dallamok, ritmus és hangszerelés kedves keveréke, mely inkább az élet jó oldaláról szól.

A felállás a szokásos: Bényei Tamás (szóló, trombita, bendzsó), Bera Zsolt (harsona, ének), Fodor László (klarinét, altszaxofon, ének), Szili Róbert (gitár, bendzsó), Juhász Zoltán (bőgő), Galbács István (dob, mosódeszka – igen, mosódeszka, nem elírás), valamint állandó vendégszereplőként (ugye, milyen ellentmondásos?) a gyerekkora óta zenével és énekkel foglalkozó Bolba Éva (ének).

A CD segítségével kóstolót kapunk az akkori bohókás, könnyed zenei repertoárból. Érdemes a szöveget figyelni, „nagy” dolgokról nem beszélnek: szerelem, boldogság, valódi mindennapok, igazán egyszerű történetek, ettől lesz még nagyszerűbb a dolog, az ember könnyen befogadja a sztorit, akár át is élt hasonlókat. Az 1920-as, 1930-as, 1940-es és 1950-es évek magyar szerzeményei közt olyan gyöngyszemek találhatók, mint az Ugye felhív holnap telefonon? című dal, mely nagyszerűen alapozza meg a lemez hangulatát, vagy a vidám táncra hívó Halló Irén!. A Beszéljünk másról vagy a Halló! Halló! kellemesen megnyugtató dallamaira a végtelenségig lehet vezetni, míg a másik ugyanilyen című trackben egy kis operett énektudás is szükségeltetett, hiszen eredetileg a Csárdáskirálynőben szerepelt. A Mily mesés dolog a Niagara vízesés-ben megtapasztalhatjuk, hogyan játszik hamisan egy bendzsós (ugye a vicc szerint, ha nem hamisan játszik, hangol...) Az utolsó – Apu, hogy megy be című – nótát pedig mindenki ismeri, nem kell bemutatni. Ezzel kapcsolatban felvetődik a kérdés: egy telefonos lemezre hogy kerül egy állatos nóta? A válasz egyszerű – az együttes minden évben koncertet ad az állatkertben, ahol eléneklik ezt; de hogy néz az ki, hogy nincs rajta egy lemezen sem?

Tracklist:
01. Ugye felhív holnap telefonon? (Lajtai Lajos - Békeffi István)
02. Mondd meg nyíltan (Fényes Szabolcs - Mihály István)
03. Halló! (Fényes Szabolcs - Békeffi István)
04. Halló Irén! (Gyulai Gál János - G. Dénes György)
05. Mily mesés dolog a niagara vízesés (Buday Dénes - Harmath Imre)
06. Hívjon fel éjszaka telefonon (Malcsiner Béla - Kristóf Károly)
07. Búcsúzom magától, halló (Lajtai Lajos - Békeffi István)
08. Halló! Halló! (Balassa Tamás - Szabó Sándor)
09. Nem nősülök soha (Fényes Szabolcs - Kovách Kálmán)
10. Halló! Halló! (Polgár Tibor)
11. Beszéljünk másról (Urbach Pál - Kristóf Károly)
12. Halló! Ha ráér (Bródy Tamás - Rákosi János)
13. Pardon, téves a kapcsolás (Horváth Jenő - Rákosi János)
14. Apu, hogy megy be (Garai Imre)


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.10