414
Papp Győző: Ezren ETO-mezben
Lengyel Adrienn ajánlata

papp-gyozo-ezren-eto-mezben

2019-ben ünnepelte a győri Egyetértés Torna Osztály (ETO) labdarúgó-szakosztálya fennállása 115. évfordulóját. Ebből az alkalomból Papp Győző sportújságíró nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy létrehozzon egy lexikont a szakosztály történelméről. A többkötetes szerző nem először foglalkozik a labdarúgás és az ETO történetével, focis berkekben már az ETO krónikásaként tartják számon.

A szerző gyakorlott, szakavatott szemmel kutatott a szakirodalomban, illetve a korabeli hiteles forrásokként számon tartott napilapok sportrovataiban. A hiánypótló, egyedülálló kiadvány egy rövid történeti összefoglaló után 1937-től napjainkig mutatja be részletesen az egykori játékosokat. Ez az időpont kiemelkedő volt a csapat történetében, ugyanis ekkortól játszhatott az ETO a Nemzeti Bajnokság (NB) valamelyik osztályában. A lexikonban közel ezer személy (játékosok és edzők) kaptak helyet, úgy azok, akik 500-szor viselték a zöld-fehér mezt, de azok is, akik csak egy-egy találkozón öregbítették az ETO hírnevét.

Az alapadatokon (név, születési idő, hely) túl olyan információkat nyújt a kötet, mint például: ki honnan érkezett a klubhoz, illetve hova távozott, mikor melyik mérkőzésen vett részt, azok milyen típusú (bajnoki, hazai stb.) találkozók voltak, de megtudhatjuk a gólarányokat, és egy rövid leírás is olvasható a játékosokról. Külön fejezetben ismerhetők meg a csúcstartók, a gólkirályok és a sikerkovácsként emlegetett edzők eredményei. A hatalmas adatmennyiséget tartalmazó kiadvány sok érdekességet tartogathat a labdarúgás szerelmeseinek és a győri lokálpatriótáknak egyaránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.07