463
Herold Gyula: A Bágyogszováti Falumúzeum története
Vargáné Blága Borbála ajánlata

herold-gyula-a-bagyogszovati-falumuzeum-tortenete

A Rábaközi, mintegy 1350 lakosú Bágyogszovát község nevezetességei közül az egyik a település „kincseit”, tárgyi és írásos emlékeit őrző, bemutató falumúzeum. A legtöbb múzeumban a kiállított tárgyakhoz nem szabad hozzányúlni, a Bágyogszováti Falumúzeum érdekessége, hogy ettől eltért: a látogatóknak megengedték, hogy kipróbálják, működtessék a korabeli eszközöket, szerszámokat.

Mondanom sem kell, hogy igazi élményt jelentett ez minden látogató számára! Szecskát vághattak, hajthatták a répaőrlőt, a rokkát, használhatták a kefefa fúrót, kukoricát morzsolhattak tekerős morzsolóval. A gyerekcsoportok kipróbálhatták az egykori iskolai eszközöket (pl. palatábla, mérőeszközök), játszhattak a karikával, ókori hulahoppal, célba lőhettek íjjal, csúzlival.

A helyi múzeum létrehozásának ötlete egy nyugdíjas pedagógustól, jelen könyv szerzőjétől, Herold Gyulától ered. Sikerült az ügynek megnyernie a község képviselőtestületét, élén a polgármesterrel, a Bágyogszovátért Egyesületet, valamint a falubelieket, akik a kezdeti tétovázás után egyre-másra hozták becses, régóta őrizgetett tárgyaikat a múzeum számára.

Miután társadalmi összefogással felújítottak erre a célra egy épületet, és gazdag anyag is összegyűlt, 2008. május 1-jén a település központjában, az Európai Kulturális Útvonalon megnyílt a múzeum. Az épület előtt mezőgazdasági eszközökkel megrakott, jókora lőcsös szekérfogat vonta magára a tekintetet, szimbolizálva a falusi parasztember munkába indulását.

A múzeumban – több helyiségben elhelyezve – korabeli szoba- és konyha berendezések, korhű ruhába öltöztetett emberalakok, kegytár, játékok, iskolai gyűjtemény és mezőgazdasági eszköztár idézték fel az elődök élet- és munkakörülményeit, szokásait.

A kiadvány a Bágyogszováti Falumúzeum részletes történetét nyújtja a kezdetektől 2014-ig, sok képpel illusztrálva (nemcsak a falumúzeumhoz köthető fotók – külső és belső terek, újságcikkek, vendégkönyv beírások –, hanem a falu életének változatos pillanatai is láthatók: mezőgazdasági munka, lakodalom, futballcsapat, táncmulatság, katonakép, iskolai osztálykép, régi házak, épületek).

A történet befejeződik 2014-ben, ekkor ugyanis egy korszak lezárult. A falumúzeum ebben a formájában megszűnt, helyette egy régi parasztházban tájház létesült, ahová az egykori múzeum anyagának már csak egy részét helyezték el.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.23