2513
Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén
Lipovics Dóra ajánlata

kovacs-andras-ferenc-hajnali-csillag-peremenEz a többnyire jókedvű, mulatságos, néhol mégis inkább szomorkás versgyűjtemény a Marosvásárhelyen élő Kovács András Ferencnek már a kilencedik olyan könyve, amelyik elsősorban gyerekeknek szól. A kötet a legjobb alkotásokat tartalmazza három évtized terméséből. Versei a magyar gyermekvers irodalom Weöres Sándor vonulatához állnak a legközelebb.

Nem a gyermeki világlátásból vagy a világban helyét kereső gyermek sajátos  problémáiból indulnak ki, hanem a vers zeneiségéből, a dal, az ütem, a rímek sodrásából. Bravúros nyelvjáték és rímtechnika jellemzi. A kötet hét ciklusában a költő sorra veszi a természetben fellelhető csodákat, a növények életét és az évszakokat, megidézi a cirkuszok világát Bogyó Bandi szemszögéből, és különböző tájak jellegzetes állatait a pézsmatuloktól a dundi pandamedvén át Hasszán szamaráig.

A sorokból, a sorok, szavak össze-, avagy éppen nem összecsengéséből adódó játékot, tréfát nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is élvezik majd. A kötetet Takács Mari illusztrációi teszik még varázslatosabbá.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.09.19