377
Tóth Krisztina: Vonalkód
Juhászné Lukács Mária ajánlata

toth-krisztina-vonalkod

Az elsősorban költőként megismert Tóth Krisztina hangoskönyve novellákat tartalmaz. Prózai szövegei is a mindennapok látszatra jelentéktelen, mégis meghatározó apró mozzanatait veszik számba. A gyermekkor örömeit, csalódásait, a rokonokhoz, barátokhoz fűződő kapcsolatokat, a szerelmet és az elválást. A szereplők életének olyan eseményeiről számolnak be a novellák, amelyek döntő erővel hatnak sorsukra. Öröm és boldogság, fájdalom és szomorúság különféle tónusai állnak egymás mellett.

Fontos szerepet játszik a lemez címét adó vonalkód szó. Ez a különleges jel díszített mindent, ami a hetvenes években Nyugatról érkezett. Valaminek az azonosítására szolgál, segít rendszerezni, gyorsítani, ugyanakkor személytelenít is. Merthogy a vonalkód „a Nyugatról érkezett dolgok ismérve volt: a kis fekete csíkok mágikus vonzerővel ruházták fel az érdektelen holmikat is, a kód ugyanis egy másik, létezésében megközelíthetetlen világ hírnökeivé is avatta őket, egy olyan világéivá, ahol a tárgyakat fényes dobozokba és csomagolópapírba, az emberi testeket pedig puha kelmékbe burkolják”.

Rejtelmes, titokzatos tehát. És a novellák világa is ilyen rejtelmes, titokzatos. Ez az időszak alakította ki Tóth Krisztina generációjának értékrendjét, ízlésvilágát – és kitörölhetetlen félelmeit, megváltoztathatatlan reflexeit. A Vonalkód novelláiban egyik legnépszerűbb költőnk a legszemélyesebb történeteken keresztül idézi meg e kort: részvéttel, de nem sajnálattal ír szorongásról, kitaszítottságról, „hiszen gyereknek lenni még így is jó volt. Valamennyire.

A novellákat Pelsőczy Réka felolvasásában hallhatjuk.

Előadja: Pelsőczy Réka
Teljes játékidő: 342 perc
Formátum: mp3


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.19