349
Gyöngyössy Márton: Pankart és csopce
Lengyel Adrienn ajánlata

gyongyossy-marton-pankart-es-csopce

A kötet által tárgyalt késő középkorban és a kora újkorban Nyugat-Magyarország (a mai Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye) kereskedelmi szempontból egy rendkívül forgalmas határ menti területe volt az országnak. Ugyan gazdaságilag rangos városokkal rendelkezett (pl. Pozsony, Sopron, Győr), de a pénzverés mégsem ezeken a településeken koncentrálódott.

A pénzforgalom tekintetében azonban, a jelentős kereskedelmi forgalomnak köszönhetően, ütközőzónaként funkcionált, ugyanis a napi használatban hol a magyar, hol az osztrák pénzek hányada volt nagyobb.

Gyöngyössy Márton eredetileg akadémiai doktori értekezésként megírt munkája arra vállalkozott, hogy az országos események mellett a régiós, nyugat-magyarországi pénzverés és pénzforgalom szakirodalmát gyarapítsa. A pénztörténeti kutatás bemutatja a pénzverdék működését történelmi korszakokra bontva, az ott dolgozó személyzetet, a középkori és újkori magyar pénzrendszer és pénzértékviszonyok Nyugat-Magyarországra gyakorolt hatását.

Külön fejezetből megismerhető egy nagyon érdekes terület, a hamispénz-verés régiós története, és fény derül a címben szereplő két, a térséghez kötődő pénznév eredetére is. Az új kutatási eredményeken alapuló tudományos összefoglalót számtalan írásbeli forrás, éremlelet repertórium és lelettérképek gazdagítják.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.16