438
Bohumil Hrabal: Csodaalmák
Márné Tóth Krisztina ajánlata

bohumil-hrabal-csodaalmak

A Csodaalmák hangoskönyvbe válogatott elbeszélések a Bohumil Hrabal már kiforrott, letisztult alkotói korszakában születtek. Hrabal legszívesebben gyermekkora egykori színhelyén, Nymburkban és a környező kerskói erdőben kutatja és találja meg közép-európai valóságunk mulandó szokásait, hagyományait, kiveszőben lévő embereit.

Gyakorta groteszk és esendő, ám mindig szeretetre méltó csodabogarakat, akik az igazi emberséget hordozzák magukban. Hrabal kifejező, rendkívül vizuális stílusban írt, gyakran nagyon hosszú mondatokban. A Táncórák idősebbeknek és haladóknak (Taneční hodiny pro starší a pokročilé, 1964) című könyve például egyetlen hosszú mondat.

Kedvenc karakterei gyakran fogalmaznak meg alapvető igazságokat a cseh kispolgár együgyű bölcsességével. Hősei egyszerre nevetségesek – primitív humoruk és kispolgári bujaságuk miatt – és testesítik meg a legnagyobb nehézségeket is túlvészelő életvidámságot, és a legrosszabb körülmények között is a boldogságra törekvést. Írásait főleg a naplószerű fogalmazás jellemzi, emlékeit valósággal kiömleszti az olvasókra, ezáltal a vizuális ábrázolás mellett rendkívül szuggesztív is.

Tartalom:
CD 1:
01. Holdvilágos éjjel
02. Csodaalmák

CD 2:
01. Jumbo
02. A haja, mint a len

Előadja: Mácsai Pál
Teljes játékidő: 120 perc
Formátum: 2 audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.15