399
Folk: Balogh Kálmán & The Gipsy Cimbalom Band - AromA
Polczer Adél ajánlata

balogh-kalman-gipsy-cimbalom-band-aroma

A zenekar elnevezésében szereplő hangszer a cimbalom, valaha a szórakoztatóiparban zenélő cigányzenekarok alaphangszere volt, mostanában újra felfedezik. 2007 óta felsőfokon éppen Balogh Kálmán tanárkodása mellett a Zeneakadémia népzene tanszékén választható hangszer. Többféle változata használatos, tőlünk nyugatabbra az asztali kiscimbalom terjedt el, nálunk inkább a telt hangzású, közel 5 oktáv hangterjedelmű, ún. pedálos cimbalom.

A cimbalommuzsika széles variációs lehetőséget ad, megvan a helye a dzsesszben, a klasszikus, a nép- és cigányzenében egyaránt. A Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Bandben a cimbalom mellett a többi hangszer közismert és népszerű: hegedű (Major László és Budai Sándor), gitár (Kuti Sándor), trombita (Kovács Ferenc), nagybőgő (Novák Csaba) és a közreműködők Lang János és Jakab Attila hegedűn, valamint Váradi Csaba Brunner brácsán.

A 2003-ban megjelent lemezen hallható repertoár jó értelemben véve eklektikus, hiszen a zenekar pontosan tudja, hogy a hagyományos cigányzene, a jazz, a különböző népzenék vagy akár a klasszikus zene motívumaiból hogyan akar építkezni. Az albumon elhangzik román tánczene, bolgár racsenyica, erdélyi cigánytánc, a Csillagok, csillagok magyar népdal jazz-alapokon szólal meg, a Karaván c. számban pedig bolgár-görög zenei formavilág keveredik Duke Ellington örökzöldjével, a Briul Lui Hacsaturjánban pedig olténiai népzene elegyedik Hacsaturján Kardtáncával. Csak a legjobb muzsikusok jellemzője, hogy a különböző zenei hatásokat, motívumokat úgy képesek ötvözni, hogy a sokszínűség ellenére is egységes produkció szülessen. Az együttest pedig ilyen zenészek alkotják. Virtuozitás, a klasszikus zenei tanulmányok hatása, a jazz szeretete, a különböző népek zenéi iránti tisztelet és azok ismerete a közös nevező a Gipsy Cimbalom Band zenészei számára.

Tracklist:
01. Vízesés szirba
02. Reggeli kávé
03. Briul Lui Hacsaturján
04. Keserédes kávé
05. Cigány körtánc
06. Sánta ördög
07. A titkosügynök szerelme
08. Karaván
09. Csillagok, csillagok
10. Csingerálás
11. Lisa, Lisa


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.17