451
Vörös Ákos: ''Becsülettel a hazáért''
Lengyel Adrienn ajánlata

voros-akos-becsulettel-a-hazaert

Vörös Ákos kötete, a „Becsülettel a hazáért” ‒ Szántó Róbert főhadnagy és vértanú társai emlékének az első világháborút követő Tanácsköztársaság 133 napjának, a vörösterror Sopronhoz és Sopron vármegyéhez köthető eseményeinek, illetve ismert és kevésbé ismert áldozatainak állít emléket cikkekkel, fotókkal és képeslapokkal illusztrálva.

A vesztes háború után Sopront sem kerülte el a proletárdiktatúra és az ezzel együtt járó zűrzavar, ennek egyik epizódja volt Szántó Róbert főhadnagy és Fennesz Rezső vegyészhallgató kivégzése a soproni Szent Mihály temetőben 1919. július 4-én Szamuely László (Tibor testvére) és emberei által.

A könyv számos családi visszaemlékezésen, anekdotán és kincsként őrzött családi ereklyén keresztül mutatja be Sopron ezen vészterhes időszakát. Megismerhetjük a népes Szántó családot, Szántó Róbert sikeres katonai pályafutását a kivégzéséig vezető eseményeken át, illetve a kommün bukása után közadakozásból állított kivégzési emlékmű ugyancsak szomorú történetét. A kötet röviden kitér az ekkor zajló selmecbányai főiskola Sopronba költöztetésére és egyéb a városban megtörtént terrorcselekményekre, amelyekben ártatlan emberek, papok, neves soproni szőlősgazdák, poncichterek is áldozatul estek.

A leszármazottak és Sopron város elöljárói napjainkig ápolják az áldozatok emlékét koszorúzásokkal, emléknapokkal, kiadványokkal Sopronban és környékén, illetve a tengerentúlon is. A kötetet nagyszámú korabeli és jelenkori fotó, képeslap és cikk illusztrálja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.14