420
Jégvarázs
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

jegvarazs

A Jégvarázs (Frozen) egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A történet alapjául Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje szolgált, noha a film jelentősen eltér az eredeti műtől. Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével.

Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt felépülni. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, és odavesznek a tengerben.

Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle tehetős földi javait. Anna az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe is esik. Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. A két testvér vitába száll egymással, és Elza ereje elszabadul. Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát, aki elmenekül a kastélyból. Anna elindul Elza után, a királyság irányítását Hansra bízza. Anna, Elza után kutatva a hegyekben találkozik Kristoffal, a hegylakó férfival.

Anna Elza jégpalotájába érve informálja testvérét arról, hogy Arendelle-t elöntötte a tél, így arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. Elza azonban nem tudja, ezt hogyan tegye meg. Elza egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Kristoff Annával marad, és elviszi őt a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízván abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.

Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, a királynőt pedig fogságba ejtik. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, Hans azonban nem csókolja meg Annát, mert ő akar Arendelle uralkodója lenni. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban megszökik a börtönből. Anna ráébred, hogy Kristoff az igaz szerelme, Kristoff is rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt, ám nővére szeretete felolvasztja őt a jégvarázsból.

Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa erejének kordában tartására, s felolvasztja a birodalmat a tél alól. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, királyi egyezség nélkül tér vissza országába. Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.13