369
Világzene: Lajkó Félix - Mező
Óbert Klára ajánlata

lajko-felix-mezo

Lajkó Félix Mező című lemeze még a világzenei toplista élén is szerepelt – a World Music Chart Europe havi listáján minden hónapban egyszer kiválasztják a legfrissebb világzenei lemezek közül az első tizet a 24 különböző európai országból származó világzenei szakemberek, úgyhogy ez óriási elismerés. A 2013-ban megjelent Mező a vajdasági magyar hegedűvirtuóz első citerás lemeze volt.

Lajkó Félix 1983-ban kapta meg élete első citeráját édesanyjától, és 30 év kellett ahhoz, hogy lemezt csináljon ezzel a hangszerrel. A citera pedig ez idő alatt követi, viseli, tűri tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, amelyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album. Vélhetően mérföldkő a citerát értők, használók, fogyasztók körében... Mert mindeddig nem tudtuk, hogy citera így is szólhat! Félix új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg, megmutatja az ismeretlent és talán ismételhetetlent is a hangszer értelmezésében, kihasználásában.

Hogy világzene született? Talán több is annál, de ezt már mindenki maga döntse el, meghallgatva ezt az albumot. Azt eddig is sejtettük: vannak őstehetségek, akiknek kezében minden zenévé válik - ebből a szempontból mindegy a hangszerválasztás. Lajkó zenéje leginkább Lajkóról szól, egyénisége kisugárzik minden hangjából. Épp ez a tulajdonsága garancia a sodró lendületre. Olyan rusztikus, naiv erő rejlik ebben a muzsikában, amely pillanatok alatt magával ragadja a közönséget. A lemezt hallgatva azt érezzük: elröppent minket egy hangokból álló forgószél, Lajkó Félix citerajátéka. Közreműködik: Lajkó Félix (citera), Brasnyó Antal (brácsa), Kurina Ferenc (bőgő), Kurina Michael (cimbalom).

Tracklist:
01. Csárdás - Csárdás
02. Mező - Field
03. Eper - Strawberry
04. Szellő - Breeze
05. Cipők - Shoes
06. Nyár - Summer
07. Kijárat - Exit
08. Vasút - Railway
09. Forgalom - Traffic
10. Szépség és a szörny - Beauty and the Beast
11. Bolygó - Planet
12. Gyár - Factory
13. Kuvasz - Kuvasz
14. Hajszál - A strand of hair


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.06