465
Vekerdy Tamás: Játszani is engedd…
Márné Tóth Krisztina ajánlata

vekerdy-tamas-jatszani-is-engedd

Az egészen kicsi gyerekeknél egyértelmű, hogy a játékon keresztül tanulják az életet és a világot. Azt azonban sokszor elfelejtjük, hogy a nagyobb gyerekeknek is ugyanolyan alapvető szükségletük lehet. A játék általában az embereknél nem élet-halál kérdése, viszont olyan, a sikeres élethez szükséges, alapvető készségeket enged elsajátítani, mint a kommunikáció, az együttműködés vagy a kreatív gondolkodás.

A játék tehát (igazából akárhány évesek is vagyunk) növeli a kreativitásunkat, és együttműködésre tanít. Ezek olyan alapvető készségek, melyek általában a sikeres embereket is jellemzik.

Ha a gyerek életkorának megfelelő életet élhet, vagyis kisgyerekkorában módja van sokat és szabadon mozogni, a vele élő felnőttek hozzá forduló és körülötte elhangzó beszédét – és cselekedeteit – spontán módon utánozni, ha szabadon játszhat megfelelő érzelmi biztonságban, ha mindennap hallhat mesét, ami továbbfejleszti anyanyelvi képességeit, melyeknek fejlettsége a szuverén és erőteljes gondolkodás alapja, akkor megfelelő az alapozás számára ahhoz, hogy később a magával hozott lehetőségeket minél jobban ki tudja bontakoztatni” – írta Vekerdy Tamás Jól szeretni című könyvében.

Ha jól meggondoljuk, ennél egyszerűbb és „olcsóbb” megoldás nem is kínálkozhat arra, hogy lelkiekben erős felnőtteket neveljünk. Vekerdy nemcsak jó pszichológus, hanem tapasztalt szülő és remek előadó is volt – ezt tapasztalhatták mindazok, akik részt vettek előadásain, melyek keretében az alternatív iskolák prófétájaként is ismert szakember hosszú éveken át kongatta a harangot a kreativitás, az érzelmi biztonság mellett a konzervatív, túl szigorú, csupán tudásanyagra épülő oktatással szemben. Játszani is engedd… című hangoskönyvében tovább boncolgatta ezt a témát, melyet maga a szerző előadásában hallgathatunk meg.

Előadja: Vekerdy Tamás
Teljes játékidő: 101 perc
Formátum: 2 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.28