377
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Berente Erika ajánlata

mikszath-kalman-a-beszelo-kontos

A beszélő köntös Mikszáth Kálmán „történelmi regényei” közül való. A török hódoltság korában játszódó történet színhelye Kecskemét. Gazdag fantáziájú szerzőnk egy, a város jegyzőkönyveiben fennmaradt különös történetet ír át, színez ki, amelynek eredője, hogy a „gazda” nélküli települést boldog-boldogtalan, aga és bég, vámszedő és kuruc egyaránt szabad prédának tekinti.

A csavaros eszű városi tanács hiába szabadul meg a vásárjogtól, hiszen ez a legnagyobb vonzerő a sarcolók számára. A prédálók új jövedelemforrást találnak maguknak: az emberrablás intézményét. Ez erőn felüli terheket ró a városra, lépni kell valamit. A tehetetlen városi magisztrátus különös körülmények között választ magának új főbírót, a pelyhes állú ifjú Lestyák Mihályt. A talpraesett fiatalember gyógymódja a bajokra: saját béget vagy csauszt kell szereznie a városnak. Kérelmükkel küldöttséget menesztenek a Budára látogató szultánhoz, aki kívánságukat – a kecskemétiek hibájából – nem teljesítheti. A török császár jóindulatát mutatva azonban egy csodaszép „kaftányt” ajándékoz nekik. Az eredménytelenül tárgyaló városvezetést a kecskemétiek menesztik, s csak eztán derül ki: a köntös csodálatos erővel bír, a törökök szemében viselőjének óhaja parancs.

A kaftánnak köszönhetően Kecskemét jó ideig oltalmat élvez. Egészen addig, amíg a főbíró apja, a kiváló szabómester idegenek által megkörnyékezve másolatot nem készít a csudás ruhadarabról. „Virtusból” a megrendelőnek adja az eredetit, s a városnak tartja a másolatot. Életével fizet becsvágyáért. Majdnem magával rántja a halálba a köntös őrzésével megbízott Cinnát is, aki az ifjú Lestyák mátkája immár három és fél éve. A Lestyák Mihály vezette tanács árulásért halálra ítéli a lányt. Maga a főbíró tör pálcát felette, majd eltűnik a városból, senki sem látja többé. Csodás fordulat a történet végén, hogy a vesztőhelyre lépő hajadont a városra törő kurucok elrabolják, a nép ajkán kelt hírek szerint a csapatot maga Lestyák uram vezette volna.

A fordulatokban bővelkedő, jellemrajzokban gazdag, finom iróniával átszőtt történet olvasmánynak is kellemes. Meghallgatása Mészáros Zoltán színművész előadásában, jól válogatott aláfestő zenékkel pedig valóban szórakoztató időtöltés.

Előadja: Mészáros Zoltán 
Teljes játékidő: 3 óra 17 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.21