410
Collins képes madárhatározó: Európa madarai
Kámán Dóra ajánlata

collins-kepes-madarhatarozo-europa-madarai

Az Európa madarai című kiadvány több mint 3000 színes rajzzal fűszerezve mutatja be Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet területén előforduló összes madárfajt. A rövid ismertető szövegek olyan azonosító bélyegekre szorítkoznak, amelyek a legfontosabbak a terepi határozásnál. Felhívják a figyelmet a nem feltűnő jellegzetességekre és azokra, amelyek rajzban nem mutathatók be, mint például az ének, a hívóhang, a viselkedés, a repülési mód és az élőhely.

A fajleírások végén megtalálhatók a madár méretei centiméterben. A testhossz a csőrhegytől a farok végéig mért távolság. Ám ha pihenéskor összehúzza magát, mint például egy behúzott nyakú szürke gém, akkor nem a valós méreteknek megfelelő nagyságban látható. A szárnyfesztávolság elsősorban a tengeri madaraknál és a ragadozóknál szerepel, ott, ahol alapvető szerepe van a határozásnak.

A hang is fontos lehet egyes fajok azonosításában, sőt néhány fajpárnál, mint például a csilpcsalpfüzike és a fitiszfüzike vagy a cserregő nádiposzáta és az énekes nádiposzáta elkülönítésében döntő jelentőségű. A fajleírásokban szótagolva próbálják visszaadni a madárhangokat. Az élőhely szintén fontos kulcs egyes fajok elkülönítésében. A legtöbb madár nagyon is konzervatív fészkelőhelyének megválasztásában, ezért a fajok élőhelyének szűkülése a populáció jelentős állományvesztésével járhat.

Egy adott földrajzi régió, például a Kárpát-medence madarai közül nem mindegyik faj van jelen egész éven át. Néhányuk ide vándorol, hogy itt költsön, majd télire ismét dél felé vonul, legtöbbjük Afrikába. Mások ősszel érkeznek északi fészkelőhelyükről, hogy itt töltsék a telet, mert melegebb klímát és kedvezőbb táplálkozási lehetőséget találnak.

A meghatározásokat minden részletre kiterjedő, rendkívül magas színvonalú ábraanyag segíti. A rajzok bemutatják a faj különböző ivarú és életkorú egyedeit, esetleges alfajokat, színváltozatokat. Térképek illusztrálják az adott faj elterjedési területét, fészkelő és telelő helyeit, vonulási útvonalát. A hazánkban is honos madarak leírásában megtalálhatók a honi elterjedésre és gyakoriságra vonatkozó megjegyzések.

A három szerző 70 évet felölelő személyes tapasztalatai mellett ez a könyv is korábbi művek szakirodalmaira épül. Ajánlom minden korosztály számára!


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.11