392
Podhorányi Zsolt: Kastélytúrák kalauza
Némáné Kovács Éva ajánlata

podhoranyi-zsolt-kastelyturak-kalauza

Podhorányi Zsolt újságíró, könyvszerkesztő és rendező sokadik kötete a Kastélytúrák kalauza, melyet a Kossuth Könyvkiadó jelentetett meg 2017-ben. A szerzőt az egykori nemesi világ, a neves családok életmódja, története foglalkoztatja régóta, érdeklődését jelzik az e témájú eddig megjelent kötetei. Ilyen a több kiadást megélt, népszerű Mesélő kastélyok vagy a Dámák a kastélyban című könyvei, ebbe a sorba illeszkedik ez a műve is.

Mint a Kastélytúrák kalauza alcíme jelzi ‒ Utazás a magyar nemesség otthonaiba –, a szerző főleg a nemesi gazdag témából válogatott, több szempont szerint. Köteteit nem csak írja, de a fényképek nagy részét is ő készíti. Az épületekkel kapcsolatos főbb ismeretek közlése mellett különleges történetekkel, érdekességekkel hozza a tulajdonosokat közel az olvasóhoz, hiszen „ők voltak az elsők, a kivételezettek. Nekik sikerült életüket a mindennapi létfenntartás ólmos gondja fölé helyezni”.

Podhorányi Zsolt ebben a kötetében sajátos szempontok szerint válogatott, zömében a Mesélő kastélyok kötetből kimaradt kastélyokat ismerteti. A kiváló minőségű, gazdagon illusztrált könyvében 237 oldalon 39 település egyrészt nagy famíliákhoz köthető kastélyait, másrészt területi alapon meglátogatott épületeket csoportosított.

Sorra veszi az Esterházyakhoz tartozó kastélyokból az Eszterházán, Kismartonban, Galántán, Zselízen, Tatán, Majkon és Pápán épülteket és a gannai mauzóleumot. A Károlyi-családot Fehérvárcsurgó, Nagykároly, Fót és Füzérradvány kastélyain keresztül ismerhetjük meg. Külön fejezet a Szabadkígyóson, Gyulán és Pósteleken található Wenckheim-kastélyok. A Rákócziakat két (Sorsi, Sárospatak), az Andrássyakat három (Krasznahorka, Betlér, Tiszadob) településhez köthetően tárgyalja.

Területi alapon négy csoportot képzett: Dunántúli, keleti, felvidéki és Pest környéki kastélytúrákat ajánlott. A dunántúli kastélytúrák állomásai: Nagycenk (Széchenyi-kastély), Alcsútdoboz (Habsburg-kastély), Keszthely és Dég (Festetics-kastély), Martonvásár (Brunszvik-kastély), Székesfehérvár (Bori-vár). Keleten Szécsényben (Forgách-kastély), Edelényben (LʼHuillier-, Coburg-kastély), Tuzsérban (Lónyay-, Odescalhi-kastély) kalandoz. Felvidéken Oroszvár (Zichy-kastély), Bajmóc (Pálffy-várkastély), Kistapolcsány (Keglevich-Habsburg-kastély), Nagyugróc (Keglevich-kastély), Malonya (Ambrózy-Migazzi-kastély) és Pribina (falumúzeum) emlékeit ajánlja.

A Pest vonzásában fejezetben Gödöllő (Grassalkovich-kastély), Aszód (Podmaniczky-kastély), Pécel (Ráday-kastély), Nagytétény (Rudnyánszky-kastély) kastélyait járja sorba. Bónuszként a jelenleg Romániában, Bonchidán található Bánffy-kastélyt ismerhetjük meg.

Helyi szempontból bennünket, Győr-Moson-Sopron megyében élőket a fertődi Esterházy-kastélyról és a nagycenki Széchenyi-kastélyról, valamint a történelmi Sopron vármegye kismartoni Esterházy-kastélyáról és a Moson vármegye oroszvári Zichy-kastélyról írottak érintenek közelebbről, de láthatjuk, hogy érdemes és érdekes távolabbra is tekinteni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.04