583
Rendezvény beszámoló: Érettségi utáni bolyongás
14.000 km két keréken

Lukács Péter Barangolások két keréken című előadását a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében hallgathatták meg az érdeklődők. Tizennégyezer kilométeres útjáról képekkel gazdagon illusztrált, érdekfeszítő előadást tartott élvezetes stílusban.
Lukács Péter utazási terve érettségi után ért be. Az enyhe telek miatt a mediterrán világ vonzotta. De végül -akárcsak Odüsszeusz - „sokfele bolygott”. Csekély pénzügyi alapja ellenére eljutott Görögországba, Törökországba, Egyiptomba, Szíriába, Azerbajdzsánba, Grúziába, Irakba és Iránba; majd visszatérve Európába Svájcba és Franciaországba is. Bár sokfelé járt, balkáni élményei mellett leginkább az olasz Alpok nyűgözte le, de csodálatos volt számára a svájci alpesi környezet is. Több mint négyszáz napig tartott az oda- s visszaút. Csodás tájak látványa, életre szóló élmények sokasága gazdagította és érlelte őt.
Közlekedésre kerékpárt, kompot, némi autóstoppot - s meglepetésünkre, egy támogatónak köszönhetően–, magánrepülőt is használt. Ugyan egyedül indult útnak, alkalmi útitársakkal is megismerkedett: egy spanyol fiúval, aki Pekingből tartott hazafelé és egy Lengyelországból induló lánnyal. Természetesen a helybéliekkel is szóba elegyedett, és az ottaniak vendégszeretetéről rendkívül jó benyomásai támadtak. Ha megfogyatkozott a pénze, akkor kicsit többet időzött egy helyen, és munkát vállalt fizetségért.
Az út elmélkedésre is bőven adott alkalmat: az emberi kapcsolatok sokfélesége, a környezetvédelmi kérdések, a társadalmi egyenlőtlenségek és igazságtalanságok léte, a változtatás lehetőségei, az egyén felelősségének kérdései foglalkoztatták.
Utazásának legfőbb tanúsága az volt önmaga számára, hogy az ilyen élmények edzik az embert, és ez jó. Talán ez a nagy kaland is hozzáárult ahhoz, hogy jelenleg mentősnek tanul.
S hogy az átélteket minél többekkel meg tudja osztani, utazásáról könyvet szándékozik írni.

Csiszár Antal