426
Arrabona Regionális Tudományos Évkönyv 53-56.
Borbély Tamás ajánlata

arrabona-regionalis-tudomanyos-evkonyv-53-56

2018-ban regionális tudományos évkönyvként jelent meg az Arrabona sorozat 53-56. összevont száma Cserhalmi Zoltán és Kelemen István szerkesztésében. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum megújult kiadványa négy év szünet után látott napvilágot, tíz tanulmánnyal és három recenzióval. Az 1958-ban útjára indított sorozatot 2018-ban – új szerkesztőbizottság megalakulását követően – a győri székhelyű múzeum adja ki.

A kötet előkészítésében és munkálataiban immár a Győr-Moson-Sopron megyében működő három területi hatókörű városi múzeum – a Rómer Flóris Múzeum mellett a Soproni Múzeum és a Hansági Múzeum – vett részt, szorosan együttműködve a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársaival. Az összevont szám tanulmányai és recenziói a hagyományokhoz hűen szorosan kötődnek a három egykori történeti vármegyéhez.

A kötetben megjelenő munkák szerteágazó témákat ölelnek fel. Egyaránt olvashatók régészeti, történettudományi, zenetörténeti és néprajzi írások, melyek a kora avar kortól a 20. századig érintik a régió történetét. Olvashatunk többek között a győri vár helyőrségéről a 17-18. század fordulójáról, a Rábaköz parasztságának anyagi kultúrájáról vagy a győrszigeti temetőkről. A szerzők között szerepel Marcsik Antónia, Tomka Péter, Brauer-Benke József, Fedeles Tamás, Oross András, Kelemen István, Csiszár Attila, Tóth Vilmos, Pápai Emese, Szalai Zsolt. A Szemle című rovat ismertetőit Oláh P. Róbert, N. Matus Zsanett és Németh Ottó írták.

A 2018-ban megjelent kötet a hagyományok ápolása és felvállalása mellett új kezdetként is értékelhető. A szerkesztők reményei szerint a megye és a települések története, kultúrája iránt érdeklődők, valamint a szakmai közönség a továbbiakban is haszonnal forgathatják a több mint fél évszázados múltra visszatekintő évkönyvet.

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.21