605
Folk: Lanczendorfer Zsuzsanna - Dalmadarak
Szabados Éva ajánlata

lanczendorfer-zsuzsanna-dalmadarak

„A dal madárrá avat... – Dalok kísérnek életemben, kedves, vigasztaló, örömhozó társaimmá szegődtek. A dalok mesterei oktattak, tanítottak a zene szépségére. Sok helyütt gyűjthettem a dalokat, csodás ajándékokat, amelyekkel gyermekeimet altattam, szeretteimtől búcsúztam. Ma is ott vannak előadásaimon, köszöntéseimben, írásaimban, hétköznapjaimban, bánatomban, örömömben, és velem maradnak mindörökké!”

Lanczendorfer Zsuzsanna, az ismert néprajzkutató és énekes Dalmadarak című első lemeze igazi kincsestár, melynek minden dalához egy-egy történet kapcsolódik. Az előadó a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának docenseként már évtizedek óta szeretteti meg a néprajzot a hallgatókkal. Sok helyről és gyakran kap meghívást, hogy a magyar hagyományt az emberek szívébe lopja. Most a CD-nek köszönhetően még többekhez eljut lelkéből szóló dalaival.

Kuriózum, hogy a lemezen található három népdalcsokrot Barsi Ernő, a néhány éve elhunyt nagyszerű néprajzkutató és zenepedagógus kifejezetten tanítványának, Lanczendorfer Zsuzsannának állította össze.

A változatos „dallamösvényen” a Magyarország az én hazám című daltól eljutunk az Ó, én édes jó Istenem-ig, közben végigjárjuk a szerelmi és lakodalmas nóták, a kesergők, a köszöntők és betlehemes dalok világát. 10 dal az előadó saját gyűjtéséből származik, többek között az Egek királynője és a Szegény Dely Mári. Ez utóbbi ballada kutatásának köszönhetően kapott Bolyai ösztöndíjat Lanczendorfer Zsuzsanna.

Dalmadarak a címe a CD-nek, olyan, mintha egy madár szállna ágról ágra, és minden ágon ott van egy-egy emlékdarab az életéből. Így emlékezek emberekre, a mesterekre, a családomra, barátokra, gyerekekre. Ez a lemez olyan, mint egy korszak lezárása. Tréfásan úgy nevezem, az első ötven évem dalai.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.17