2236
Christianna Brand: Nanny McPhee – A varázsdada
Polczer Adél ajánlata

christianna-brand-nanny-mcphee-a-varazsdadaChristianna Brand regényében bemutatja nekünk a Brown családot megannyi, különböző korú csemetével, naiv anyukával és szerető apával. Kellőképpen hatalmas házzal, amihez már személyzet is jár (komornyik, komorna, szakácsnő, szobalány, két szolgáló és egy konyhalány). Na meg természetesen nevelőnő és dadus, akik a gyerek felügyeletével, lelki fejlődésével foglalkoznak - eredménytelenül.

Akik az utóbbi időkben sűrűbben váltják egymást a Brown házban, mint más a kabátját. Az ügynökségek a kibírhatatlan gyereksereg miatt már nem tudnak embert küldeni erre a rossz hírű helyre. Tény, ennyire neveletlen, mindenféle csínyre kész, s azt gátlástalanul végrehajtó kölkökről már régen hallottam. Egy nap többre képesek, mint más egy élet alatt. A tehetetlen szülők előtt már csak egyetlen reménysugaras megoldás lebeg - Matilda, a varázsdada alkalmazása.

A nem túl megnyerő külsejű, határozott elképzelésekkel rendelkező segéderő hamarosan megérkezik a katasztrófa sújtotta területre, hogy azonmód nekilásson az arra érdemes kiskorúak neveléséhez. Ehhez előszeretettel használja vastag fekete botját - természetesen nem fizikai érintkezés útján terelgetve az ifjúságot az általános normák üdvös útjára, hanem bizonyos mágikus hatások elérésére.

Tagadhatatlan, ezeknél a komisz csimotáknál mit sem ér a logikus érvelés vagy a szép szó, a példamutatásról nem is beszélve. Marad a varázserővel felruházott dada, aki olyan tanmesékkel „szórakoztatja” az összes gyereket, amelyek kéretlen főszereplői saját maguk lesznek.

A történetből 2005-ben filmet forgattak: Emma Thompsonnal (rendező és főszereplő), valamint Colin Firth-szel.

A történet pedig könyvben folytatódik a Nanny McPhee, a varázsdada visszatér és a Nanny McPhee, a varázsdada rendet teremt című regényekben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.09.05