546
Joseph Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Berente Erika ajánlata

joseph-rudyard-kipling-a-dzsungel-konyve

A farkasok felnevelte Maugli történetével Joseph Rudyard Kipling azt tanítja, hogy az élet állandó küzdelem, amelyben a gyengébb áldozatul esik az erősebbnek; a dzsungel kegyetlen törvényéből azonban nem hiányzik a méltányosság és szolidaritás sem. Akela, a farkasok bátor és igazságos vezére, Ká, a bölcs óriáskígyó és Balu, a medve segítségével Maugli a farkasfalka egyenrangú tagja lesz, teljesen otthonossá válik a dzsungel világában.

De az állatvilágnak is megvannak az önző és gonosz tagjai: Sir Kán, az alattomos tigris, Tabaki, a sakál és a lusta, élősdi majmok számos galibát okoznak, nemegyszer nehéz helyzet elé állítva Mauglit, aki azonban képességeivel lassan az állatok fölé kerekedik; mindnyájan elismerik a dzsungel urának. Az állatok törvényei szerint nevelkedett Mauglit - bár megdöbbentik az emberi élet furcsaságai - embermivolta végül is arra kényszeríti, hogy fájó szívvel bár, de búcsút mondjon a dzsungel népének, és visszatérjen az emberek közé.

Kipling kitűnő megfigyelő volt, írói tehetsége sem csekély: pompás verbális készség, megjelenítő erő, valóságérzék, ötletgazdagság segítik munkájában. A könyv a nyolc éven felüli gyermekolvasók körében változatlan népszerűségre számíthat. 


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.07