401
Pascale Michelon: Fejleszd a memóriád!
Abos-Beledi Veronika ajánlata

pascale-michelon-fejleszd-a-memoriad

„Elménk akár a csomagtartó: ha jól pakoljuk, szinte minden belefér, ha rosszul, szinte semmi!” Mindannyiunkkal előfordult már, hogy nem jutott eszünkbe egy régi ismerős neve, elfelejtettünk valamilyen fontos évfordulót, találkozót, nem találtuk a pénztárcánkat stb. Az ehhez hasonló kellemetlen szituációkat nem olyan nehéz elkerülni, hiszen memóriánk javítható. Megfelelő gyakorlatokkal nemcsak gyermekkorban, hanem felnőtt- és idős korban is fejleszthetjük az emlékezésért felelős agyterületeket.

Pascale Michelon könyve nyolc fő fejezetből áll, amelyek rövid alfejezetekre tagolódnak. Olvashatunk a rövid és hosszú távú emlékezetről, a név-, arc- és számmemóriáról. Megtudhatjuk, hogy miképp függ össze az emlékezet és a képzelet, hogyan „rakhatunk rendet” a fejünkben, miként tudjuk összehangolni testünk és elménk működését.

A szakértő álláspontja szerint képek segítségével bármit könnyebb megjegyezni. Hogyan fordíthatunk le pl. egy bevásárlólistát vizuális elemekre? Ha egy barátunk születésnapjára sajtot, szalvétát és gyertyát kell vinnünk, képzeljük el, hogy sajtba tűzdelt gyertyákat próbál elfújni, szalvétával a nyakában.

A könyvből sok érdekes információt szerezhetünk agyunk képlékenységéről, az emlékek tárolásáról és a felejtés természetéről. Megtanulhatunk és gyakorolhatunk olyan technikákat, mint pl. a memóriafogas, a memóriapalota vagy az elmetérkép. Ezek a módszerek mind segítenek csökkenteni a feledékenységet, és javítják mentális állapotunkat. A vidám és színes illusztrációk ne tévesszenek meg senkit, a könyvet bármely korosztály tagjai haszonnal forgathatják, akik szórakoztató és hatékony módon szeretnék élesíteni az elméjüket.

Dr. Pascale Michelon a Washingtoni Egyetem kutatója, számos tudományos cikk szerzője. 2006-ban indította el a The Memory Practice nevű weboldalt, amely memóriafejlesztéssel, kognitív gyakorlatokkal segíti az elme fitten és egészségesen tartását.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.07