631
Karácsonyi ének
Galambos Krisztina ajánlata

karacsonyi-enek

Az 1930-as évek óta tradícióvá vált Charles Dickens novellájának filmvászonra vitele; ha nem is évente, de feltűnően gyakran csábítják el új feldolgozásaival az ünneplő szülőket és főleg azok gyermekeit. Persze minden periódusnak megvannak az adaptációs ötletei, ezeken a filmművészet fejlődésének szakaszai is jól kirajzolódnak, más a forma, új a technika.

Kezdődött 1938-ban (A Christmas Carol), akkoriban még fekete-fehér képkultúrával. Utána készült több verzió is, 1951-ben már színes nagyjátékfilmet forgattak (Scrooge). Az első rajzfilm a Mickey Mouse-ék karácsonyi énekéről szólt (1983), aztán jött a Michael Caine hangjával klasszikussá porosodott The Muppet Christmas Carol (1992). 2009-ben már 3D-re és Imax 3D-re is tellett a Walt Disney költségvetéséből. Az új produkció nem élőszereplős, mégis élethű animáció. Az biztos, hogy a 2009-es Karácsonyi énekről Dickens is és a Lumiere-testvérek is csak álmodhattak.

Ebenezer Scrooge (ezúttal Jim Carrey eredeti hangján, a magyar szinkronban pedig Kerekes Józsefén) 7 évvel befektetőtársának elvesztése után szorgalmasan viszi tovább az üzletet. Haszonleső öregember, kapzsisága miatt nem segít senkinek, és nem ünnepli a karácsonyt. Azonban amikor szenteste hazamegy, elhunyt társa szelleme jelenik meg előtte (Marley, Gary Oldman hangján, magyarul pedig Reviczky Gáborén). Arra kéri, hogy azonnal változzon meg, különben szörnyű sors vár rá földi élete után. A csodálatos történet további 3 szellem feltűnésével folytatódik. Scrooge-nak szembesülnie kell az elmulasztott ünnepek szellemével, a mostani karácsony kimúló varázsának szellemével és egy harmadik spiritusz az elkövetkezendő karácsony búskomorságába is betekintést nyújt neki. A gonosszal való küzdelme a benne lakozó jó megtalálásához vezeti, és belső küzdelmei árán az idei ünnep megmentésére is alkalma nyílik.

Jim Carrey és Gary Oldman ugyanazt teszi, amit Tom Hanks végzett a szintén Zemeckis-féle Polár Expresszben: egyszerre több szereplőnek adják a hangjukat (a szellemeknek és Scrooge-nak más-más életkorában). A performance capture technológiát alkalmazva rendkívül élethű lett a főszereplő arca, a ráncoktól az elérzékenyült arckifejezésig lenyűgözően kidolgozott minden. Jim Carrey örök, a ráhelyezett mozgásérzékelők Dickens karakterének összes mozdulatát életre keltik, mindezt kellő humorral és jó zenei aláfestéssel megtoldva – de a bibliai értelemben vett karácsonytól eltávolodva. A Karácsonyi ének az elmúlt adaptációk, a jelen őrülete és a jövő Dickens-animációjának hű szelleme egyszerre: az angol író egyedi történetének irigylése ez, vagy csupán a kamera mögül tisztelettel felnéző szemek?


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.12.06