350
Jodi Taylor: Egyik átkozott dolog a másik után
Nyerges Edina ajánlata

jodi-taylor-egyik-atkozott-dolog-a-masik-utan

„Egyik átkozott dolog a másik után – ez a történelem.” (Arnold Toynbee) Az időutazás megunhatatlan téma a science fiction írók körében. Számtalan írás foglalkozik a „mi lett volna, ha” gondolattal, vagy a problémákkal és paradoxonokkal, melyeket az időutazás okozhat. Az angol Jodi Taylor egy új megvilágításban vizsgálja ezt a témakört a St. Mary-krónikák című könyvsorozatának első részében.

Dr. Madeleine Maxwell, azaz Max frissen megszerzett doktori címével a zsebében egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap: csatlakozzon a titokzatos St. Mary Történettudományi Kutatóintézet egy különleges csapatához, a múltjárókhoz. Az ő feladatuk az, hogy valós időben tanulmányozzák a történelmi eseményeket, így az ott megszerzett információk segítségével a jelenkor történészei a lehető legpontosabban dokumentálhatják a történelmet. Az időutazás azonban rengeteg veszéllyel jár, a balesetek és betegségek mellett a halálesetek is gyakoriak. Ha valakinek pedig akárcsak megfordul a fejében, hogy megváltoztassa a múltat, annak magával a Történelemmel kell szembenéznie.

Max boldogan csatlakozik az intézethez, és hamarosan a tizenegyedik századi London utcáin találja magát, hogy megfigyelje a westminsteri apátság alapjainak letételét, majd a somme-i offenzíva idején kell kiderítenie az igazságot egy sajnálatos esetről. A legizgalmasabb küldetés azonban még csak ezután jön, Maxnek és kollégájának olyan időben kell helytállnia, ahol ember még nem járt, miközben a legnagyobb veszélyt nem a múlt vagy a Történelem jelenti hősnőnkre, hanem egy könyörtelen ellenfél a jövőből. 

A regény cselekménye fordulatos, izgalmas, és a humort sem nélkülözi, a tudományos magyarázatok pedig érthetőek, így azok is nyugodtan olvashatják, akik nem rajonganak a műfajért.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.11.19