383
Bosnyák Viktória: Amikor kivirágzott a fánkfánk
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

bosnyak-viktoria-amikor-kiviragzott-a-fankfank

"Látogass el Magyarórafalvára! De vigyázz! Itt garázdálkodik a szófaló faló, aki mindent bekebelez, ami többértelmű. Ne légy nyúl, mert akkor te is veszélybe kerülsz! Gyere most, amíg még találkozhatsz a konyhatündérrel, az emberkerülő gazemberrel, a karperecet sütő pékkel és sok más fura alakkal. Végül azt is meglátod, ahogy kivirágzik a fánkfánk. Jöhetsz reggel vagy este, sőt ebéd közben is. Szeretettel várlak a Fő téren, ahol a főszakács a saját levében fő." (Fodor Menta polgármester és óramanó)

Bosnyák Viktóriának eddig három könyve jelent meg: a Tündérboszorkány, a Klott Gatya, ne fárassz! és a A sirály a király? Ez utóbbi elsősorban és nem titkoltan oktató szándékkal. Az Amikor kivirágzott a fánkfánk ugyanazt a vonalat követi, mint a Bendegúz könyvtára korábbi kötete: oktat, de nem kioktat, és közben szórakoztat. Gyermeket és felnőttet egyaránt.

Merthogy a korábbi kötettel szemben, ahol a j és ly helyes alkalmazására próbált rávezeti, most a kétértelmű szavakat gyűjtötte szép színes csokorba. Mint ahogy azt a cím is mutatja, ebből rengeteg szórakoztató mondat sülhet ki. Ám ezeknek a kétértelmű szavaknak nem mindenki örül. Sőt, van, akit kifejezetten megvadítanak. Mint például a titokzatos Magyarórafalván élő szófaló falovat. Aki úgy igyekszik rendet tenni a káoszban, hogy nemes egyszerűséggel nekiáll bekebelezni mindent, ami kétértelmű.

Nagy buzgalma miatt már a könyvtárban található szókincs is veszélybe került. Márpedig mit ér Magyarórafalva szókincs nélkül? És ha nincs Magyarórafalva, akkor nem sülhetne sütőtökben az aranygaluska; nem csuklana a csuklós busz; nem csodálhatnánk meg a világ egyetlen sámfáját; nem kereshetnénk a kamrában egy falat falat; nem aggódna a nagy bajuszú, cifraszűrös gulyás, ha gulyást szeretnénk enni; és nem virágozna ki a legjobb pillanatban a fánk fánk.

Ilyen és ehhez hasonló elmésségek sorjáznak szépen egymás után a kötet lapjain. Amin persze nem is lehet csodálkozni. Merthogy egyáltalán nem egyszerű. Bár Szűcs Édua illusztrációi rengeteget segítenek, sőt, sokszor nélkülük meg sem értenénk a lényeget. És hogy mindez miért is jött létre? Hát mert Dani utálja a magyarórákat, szerinte ugyanis ez a legunalmasabb tantárgy a világon. Persze mire visszatér Magyarórafalváról, gyökeresen megváltozik a véleménye. Hiszen Fodor Menta polgármester és óramanó megmutatja neki, hogy a magyar nyelv igenis játékos, és rengeteg lehetőséget rejt magában. Akiknek van kedve játszani egy kicsit, azoknak a kötet végén akad néhány szó, melyeket alkalmasint lerajzolhatnak (a kötet szellemiségében), vagy amelyekből újabb mesét kerekíthetnek.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.11.12