902
Ittzés István: Jónás könyve, Ruth könyve
Vargáné Blága Borbála ajánlata

ittzes-istvan-jonas-konyve-ruth-konyve

Ajánlóinkban ritkán kerül terítékre olyan könyv, amely igehirdetéseket tartalmaz. Jónás és Ruth könyve a „Győri evangelizációk” sorozat második kötete, amely Ittzés István nyugalmazott evangélikus lelkész 2012 és 2013 őszén Győrben elhangzott igehirdetéseit tartalmazza. Az igehirdetések fókuszában álló két személy, Jónás és Ruth magatartása Istennel szemben teljesen más. Egyikük vallásos, de engedetlen, a másik egy pogányból lett hívő, aki engedelmes Istennek.

A hívő körökben országosan ismert igehirdető, Ittzés István (1940-) már ötven éves elmúlt, amikor lelkészi pályáját megkezdte. Miért ilyen későn? Mert soha nem akart igét hirdetni – de végül engedelmeskedett Isten hívásának. A teológia után az érdi evangélikus egyházközségben kezdte meg lelkipásztori szolgálatát, ahol vasárnaponként jó, ha tízen megjelentek az istentiszteleten. Isten megáldotta munkáját, mindössze öt év múlva annyira megnövekedett a gyülekezet, hogy szükségessé vált kibővíteni a templomot. Tizenkilenc év érdi szolgálat után eljött a nyugdíj ideje, és ettől kezdve szabaddá vált arra, hogy hirdesse Isten igéjét bárhol, határainkon innen és túl, ahová meghívják – így került Győrbe is. Az egyik győri protestáns felekezet hívására hosszú évek óta minden novemberben rendszeresen jön evangelizálni városunkba.

Elhangzott igehirdetései közül ebben a kötetben a Szentírás két olyan könyve lett egymás mellé helyezve, melyeknek címszereplői – az Istennel szemben tanúsított magatartás szempontjából – két ellentétes pólust képviselnek. Jónás könyvében egy vallásos férfi történetét kísérhetjük nyomon, aki, bár Isten prófétája, mégis vonakodik az Úrnak engedelmeskedni, ha a parancsával nem ért egyet. Egy engedetlen „hívő”, akit Isten szeretettel nevel, hogy az élete értelmét betölthesse. Ruth könyvében pedig egy pogányból hívővé lett özvegyasszony példáját látjuk, aki engedelmesen Isten akarata szerint jár, és életét az Úr minden képzeleten felül megáldja.

A Jónás és Ruth könyve régi időkről szól, de számos tanulsága van a ma élők számára is. Üzenete az Istent még kereső és a keresztyén embert egyaránt megszólíthatja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.29