389
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka
Kámán Dóra ajánlata

weber-aniko-cseresznyeliget-titka

A könyv főhőse Kitti, egy ötödik osztályos kislány. Vannak barátnői az osztályában, mégis kívülállónak érzi köztük magát. Egy ötfős baráti társaság tagja, de valahogy mindig ő az, aki egyedül marad ültetésnél, akinek az üzeneteire nem érkezik izgatott válasz, és akit egy kicsit nagyotmondónak is tartanak a többiek. Egyedül neveli elfoglalt anyukája, ezért Kitti sokat van egyedül, ezt tölti ki álmodozással.

Talán ismertek ti is olyan gyereket, aki folyton kitalál valami furcsaságot. Akinek a fejében mindig zajlik valami nem mindennapi, és aki néha nem is tudja elválasztani a valóságot a képzelettől. A nyári szünete sem ígérkezik kimondottan izgalmasnak: nem megy se lovastáborba, se külföldi nyaralásra, anyukája utazása miatt a nagybátyjáéknál kell töltenie két hónapot.

Cseresznyeliget egy unalmas helyként él emlékezetében, ahol nem történik semmi, ahol nem ismer senkit, és ahol nem tudja, mit fog csinálni szinte egész nyáron. Hamarosan kiderül azonban, hogy Cseresznyeliget egyáltalán nem az az unalmas hely, amilyennek Kitti elképzelte. A nagybátyja a lány szórakoztatására elmeséli Cseresznyeliget titkát – a boszorkányokról szóló mendemondákat, egy elrejtett, titokzatos, ősrégi szakácskönyvet –, ami nagyon felkelti Kitti kíváncsiságát, és azonnal lángra gyújtja a képzeletét.

A lány néhány eseménytelen nap után óriási kalandba bonyolódik, megismerkedik a szomszédban lakó ikrekkel, Biankával és Barnabással, a cicájukat meggyógyító Róza nénivel, akinek a kertjében egy furcsa őz is él és Enikővel, aki a lerombolásra ítélt házban lakik, és Kittivel azonnal nagyon jó barátnők lesznek. Az újdonsült barátok az unatkozó és kalandra vágyó gyerekek lelkesedésével és energiájával vetik bele magukat a nyomozásba, ami igencsak izgalmasnak bizonyul, és Kittinek már egyáltalán nem kell semmit kitalálnia, mert a valóság felülmúl minden képzeletet.

A Cseresznyeliget titka már nem mese, hanem egy könnyed, vicces, kalandos olvasmány, amely a kiskamaszok problémáinak és érdeklődési körének tökéletesen megfelel, könnyen bele tudják képzelni magukat a szereplők helyébe, ismerősek lehetnek nekik a gondjaik, talán ők is éppen hasonló napokat és helyzeteket élnek meg, mint a könyv főhősei.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.29