452
William Landay: Jacob védelmében
Máthé Norbertné ajánlata

william-landay-jacob-vedelmeben

„Egy hosszú élet során harminc-harmincötezer napot kell túlélnünk, de csak néhány tucat van közöttük, ami igazán Számít, amikor Valami Emlékezetes Történik. A maradék – az életünk zömét kitevő több tízezer nap – jelentéktelen, rutinszerű, monoton. Gyorsan letudjuk, és rögtön el is felejtjük. Amikor visszagondolunk az életünkre, hajlamosak vagyunk elsiklani a számok fölött. Csak a szépre emlékezünk, a többit pedig elfelejtjük. Takaros kis történetekbe rendezzük hosszú, parttalan életünket…”

Andy Barber több mint húsz éve megyei helyettes kerületi ügyész. Köztiszteletben álló férfi, szorgalmas munkaerő és boldog családapa. De amikor sokkoló bűncselekmény történik a New England-i kisvárosban, és Andy tizennégy éves fiát vádolják az osztálytársa meggyilkolásával, a férfit teljesen elvakítják az események.

Andy foggal-körömmel próbálja védeni a fiát. Jacob váltig állítja, hogy ártatlan, és Andy hisz neki, hiszen ez a kötelessége. Ő Jacob apja. De miközben egyre több terhelő bizonyíték és megdöbbentő titok kerül napvilágra, Andy házassága összeomlással fenyeget, a per egyre gyorsabban halad fenyegető végkifejlete felé, és a válságos események tükrében az is kiderül, milyen kevéssé ismeri az apa a fiát. Andy a saját lelkiismeretével is összeütközésbe kerül: hűség és becsület, igazság és hamisság, a mélyen eltemetett múlt és az elképzelhetetlen jövő között őrlődik.

William Landay tökéletes regénye egy válságba került családról szól – izgalmas, karakteres krimi, amely egyben lebilincselő történet bűntudatról, árulásról és arról, milyen félelmetes sebességgel tud félresiklani az életünk. Mennyire ismeri a szülő a saját gyermekét? Képes-e egy bűncselekményben megítélni a gyermeke szerepét? Kételkedhet-e az ártatlanságában? Az apa bűneiért meg kell-e lakolnia a fiúnak, és a fiú bűneiért vajon elítélhető-e az apa? A Jacob védelmében megrázó történet, mely végig kétségeket ébreszt, emellett megismerhetjük egy gyilkossági nyomozás és bírósági eljárás teljes folyamatát, az amerikai jog és értékrend alapján.

William Landay Roxbury latin iskolában végzett Bostonban, majd a Yale Egyetemre járt. Első regénye, a Mission Flats 2003-ban elnyerte a legjobb kriminek járó John Creasey Dagger díjat, majd az utána következő Strangler a Strand Magazine Kritikusok Díját kapta 2007-ben. Harmadik regénye, a Jacob védelmében 2012-ben jelent meg, és azonnal a New York Times bestsellerlistájának élére került, nem véletlenül: drámai, felkavaró, tragikus...


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.29