494
Krrish
Csonkáné Horváth Éva ajánlata

krrish

A német RTL televízióban láttam először hindi filmet, mégpedig a Kabhi Kushi Kabhi Gham címűt, azóta rajongója vagyok a bollywoodi filmeknek. Szép tájak, gyönyörű nők varázslatos, színes ruhákban (hagyományos indiai száriban és modern öltözékben is), sármos férfiak, egzotikus nyelvű dalok, zenés-táncos jelenetek és romantika minden mennyiségben. Néhol túlcsordul az érzelem, de a legtöbb filmben nem csókolóznak a szerelmesek.

Az erőszakos, verekedős jelenetek tekintetében nem ilyen visszafogottak a rendezők, de nem minden filmben verik agyon a főhőst. Több tucat hindi filmet láttam már német TV adón, illetve a YouTube-on, angol felirattal, részletekben. Némelyik nagyon tetszett, némelyik kevésbé. Sajnos magyarul nem jelentek meg ezek a filmek. Éppen ezért örültem, amikor felfedeztem a Krrisht a könyvesbolt polcán (Hrithik Roshannal a borítón, aki egyébként – a kedvenc bollywoodi filmemben – a fent említett Kabhi Kushi Kabhi Ghamban is játszik).

Nem szeretem a szuperman stílust, de a Krrish tetszett, ugyanis majdnem a fele arról szól, hogyan alakul ki a romantikus kapcsolat Krishna (Krrish) és Priya között, s csak a film második részében kerül előtérbe a szuperhős vonal, és itt láthatunk bőven akció jeleneteket. Krishna nagyanyjával él egy eldugott faluban, ahol már gyermekkorában kitűnik társai közül. Nagyon gyorsan tanul, bivalyerős, gyorsabban fut, mint egy vágtázó paripa, puszta kézzel fogja ki a halakat a folyóból, repked a fákon, és gyorsabban mászik fel a hegyre, mint a majmok. Sajnos különleges képességei miatt társai ki is közösítik. A természetben, az állatok közt talál békét. Nyugalmas élete akkor változik meg, amikor a környékre vetődik egy hegymászó csapat. A csapat egyik tagja, a gyönyörű Priya (Pryanka Chopra) meghódítja az immár felnőtt férfi szívét. Krishna hátrahagyja addigi vidéki életét, és elmegy a lány után Szingapúrba, ahol igazi szuperhős válik belőle.

Krishnának csupán egy törött cirkuszi maszkot kell felvennie és hosszú kabátját kifordítania, és máris Krrish lesz belőle. De igazából Krishnának nincs is szüksége álarcra ahhoz, hogy hős legyen. Kristian is lehet Krrish, vagy bármelyik másik ember, aki nemes célért küzd – a film ezt sugallja. Valójában Kristian is hős, hiszen azért küzd az utcán nap mint nap, hogy húgát megműtethesse. Kell ennél nemesebb cél? Krishnának csupán azért kellett az álca, mert nagymamájának megígérte, hogy rendkívüli képességeit elrejti a világ elől. Csak a film végére derül ki, Krishnának azért kellett a világtól elzárva élnie, hogy ne jusson apja sorsára, akit egy nagyravágyó tudós próbált felhasználni egy különleges (jövőbe látó) komputer megépítésére.

A Krrish-ben is vannak zenés táncos betétek, pontosan négy, ebből kettő nagyon tetszik: a Dil na diya a cirkuszi jelenet, amelyben Hrithik Roshan bemutatja, milyen remekül táncol, és a másik, a szerelmi kettős Koi tumsa nahin. A film igen hosszú, 3 órás, de akit ez elborzaszt, annak megnyugtatásul közlöm, hogy a Krrishben is – mint minden bollywoodi filmben – van Intermission (szünet), így akár két részletben is meg lehet nézni. A Krrish-t 2006 legjobb ázsiai filmjévé választották több helyen a világon, amúgy a 2003-as Koi ...Mil Gaya c. sci-fi folytatása, amely a főhős apjának, Rohitnak a történetét meséli el.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.10.11