486
Rendezvény beszámoló: Bársonytafota
Nagy Petra bábművész monodrámája

Október 16-án a Kisfaludy Károly Könyvtárban Nagy Petra bábművész előadásában a Bársonytafota című előadást láthattuk. A darab egy hányatott sorsú lány viszontagságait tárja a néző elé. A fiatal lány korai árvaságra jutása, viszontagságai, a testi érintkezéssel való találkozása, a szerelem, és annak megélése volt a darab középpontjában. E történéseken keresztül átélhettük az érzelmek viharát, a hangulatok hullámzását, az asszimetrikus kapcsolatot, a szeretet és gyűlölet ambivalenciáját, egy nő saját testéhez való viszonyát. Hősünk helyzete egy súlyos baleset után került a mélypontra, amikor is pozitívabb emlékeiből igyekszik erőt meríteni.

Nagy Petra a tárgyak mozgatásával imitál cselekménysorokat, őszinte átéléssel osztja meg közönségével érzéseit, gondolatait. Egyes jelenetek naturalisztikus volta sokkoló hatású: így válik hitelessé őszintévé (véres víz a lavórban, véres test, kés a kézben) az előadás.

A mélyen elgondolkodtató darab örök kérdésekre keresi a választ (férfi-nő kapcsolata, féltékenység, kiszolgáltatottság), amelyek korunkban különös aktualitást kapnak.

Csiszár Antal