665
Rendezvény beszámoló: Szüreti bordalok
A Marcalvárosi Fiókkönyvtárban

Jó hangulatú előadást élvezhetett a közönség október 17-én a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban. Bende Ildikó, Kertes Anna és Takács László előadásában szüreti bordalok, az ősszel, a borral kapcsolatos költemények, énekek, tréfás gondolatok hangzottak el. Afféle interaktív rendezvény volt ez, mert a jelenlévőket is bekapcsolták az éneklésbe. A nyugdíjas korosztályú közönség vevő volt erre, mert az elhangzott dallamkincs műveltségük része, s " jó ismerősként" üdvözölték az általuk is tudott énekeket, verseket.
Nem csupán a teremben, de kint is derűt árasztó viszonyok voltak, mivel az október inkább késői nyárként viselkedett . Ideális alkalom lett volna a szürethez! Bár a könyvtárban a fürtök leszedése, a szőlőszemek préselése elmaradt, de a zenei délutánt mintegy „virtuális szüretként” is megélhettük. Elképzelhettük, ahogy a vidék embere munkálkodása közben ezekkel a dalokkal kísérte tevékenységét. A bor megoldotta a nyelvet, felszabadított a gátlások alól, s ebbe belefért bizonyos szabadszájúság is.  A pajzán " tudományos értekezés" a borfajták születéséről bizony megmosolyogtatta a közönséget. Együtt nevettünk a kálomista pap esetén a boroshordóval; Noé és az Isten párbeszédén, mikor a borok tulajdonságairól értekeztek.
Öröm volt hallgatni Bende Ildikó művésznőt és Takács László színművészt, amint átéléssel tolmácsolták irodalmi, zenei üzenetüket; ahogy kapcsolatot teremtettek a hálás közönséggel. A műsort Kertes Anna nagyszerű zongora kísérete tette teljessé.

Csiszár Antal