415
A komornyik
Gősy Gáborné ajánlata

a-komornyik

A főszereplő Cecil Gaines (Forest Whitaker) az Amerikai Egyesült Államok Georgia államából származott. A komornyik az ő életén keresztül – aki hét elnököt is szolgált Eisenhowertől Reagenig – mutatja be a XX. századi Egyesült Államok fontos eseményeit, külpolitikáját, politikai mozgalmait a rasszizmus elleni küzdelemben.

A történet a Dél rabszolgatartó társadalmának bemutatásával indul. A gyerek Cecil apját a szeme láttára lövik le a gyapotültetvényen. A kisfiút az ültetvényes idős anyja veszi pártfogásába, és megtanítja a háziszolgai tennivalókra. A fiatal fiú északra indul egy jobb élet reményében. Egy New York-i étteremben felfigyelnek az ügyes felszolgálóra, és hamarosan – az előbbre jutás lehetőségeként – felkínálják neki a Fehér Ház egyik komornyiki állását.

Ennek az állásnak, valamint szolgai alkalmazkodóképességének köszönhetően jólétet tud biztosítani családjának, amelyet elsősorban a felesége, Gloria (Oprah Winfrey) használ ki. Közben megtapasztalja a történelmi-politikai események hatását a saját és családja életére. Egyik fia, Louis (David Oyelowo) a Tenessee állambeli Fisk Egyetem lázadó diákjaként belefolyik a Szabadság Követei polgárjogi mozgalomba, és többet ül börtönben, mint az iskolapadban. Másik fia, Earl (David Banner) bátor hazafiként Vietnámba megy harcolni. Több évtizedes komornyiksága idején néhányszor Cecil is felszólal az aktuális elnöknél a feketék egyenjogúsága érdekében, de nyugdíjba vonulásáig nem akar konfliktusba kerülni a hatalommal, lojális marad a mindenkori elnökkel.

A film alapötletét egy valós komornyik (Eugene Allen) visszaemlékezése adta, aki több mint harminc évig szolgált a Fehér Házban. A forgatókönyvíró Danny Strong, a rendező Lee Daniels mellett a film sikeréhez a sok hírességet felsorakoztató szereplőgárda is hozzájárult: John Cusack, Alan Rickman, Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Robin Williams, Cuba Gooding Jr.

A film megnézését az „amerikai történelem hollywoodi módra” típusú filmek kedvelőinek ajánlom.

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2014) a legjobb női mellékszereplő jelölés: Oprah Winfrey
BAFTA-díj (2014) a legjobb smink és maszk jelölés


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.27