404
Sárközi Ágnes: 140 év a kópházi iskola történetéből – 1879-2019
Némáné Kovács Éva ajánlata

sarkozi-agnes-140-ev-a-kophazi-iskola-tortenetebol

Idén ünnepelte a kópházi Nakovich Mihály Általános Iskola és Óvoda alapításának, létesítésének 140. évfordulóját. Sokan nem tudják, hogy e Sopron megyei kis falu egyben a gradišćei horvát nyelv és hagyományok egyik magyarországi őrzője, és a község iskolájának fenntartója 2014 őszétől a Kópháza Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Hosszas rákészülés után 2019-ben jelent meg a 2007-től hivatalosan is kétnyelvű (horvát, magyar) iskola első és egyetlen évkönyve, egyben emlékkönyve 140 év a kópházi iskola történetéből – 140 godina u povijesti koljnofske škole, 1879-2019 címmel.

A kiadvány tartalmazza a 17. század közepétől az egykori iskolamesterek, kántorok, tanítók adatait, Nakovich Mihály életrajzát, 1948-tól az iskolaigazgatók adatsorát, 1953-tól a végzős évfolyam osztályfőnökének és tanulóinak névsorát, 1970-től iskolai tablóképekkel is illusztrálva.

Mint a könyvből megtudhatjuk, az első említés a kópházi iskoláról 1776-ból származik. A régi plébánia melletti épület leégése után az itt állomásozott ulánus tisztek egykori otthonába telepítették át az iskolát. 1879-ben ez épület átépítésével született meg az új iskola, mely ma is ugyanazon a helyen működik. Az egykor egyszintes épület harmada a második világháborúban aknatalálattól megsérült. A károk helyreállítása után 1952-ben emelet-ráépítéssel bővített intézményt többször is korszerűsítették, s hamarosan a tetőtér beépítése is megkezdődik.

A település és iskolája 1977-ben vette fel a kapcsolatot a Zágráb megyei (Horvátország) Buševeccel, amely az utolsó negyedszázadban egyre szorosabbá vált, a rendszeres diák- és tanár találkozókat Kópházán Payrits Ferenc egykori iskolaigazgató szervezi. A horvát nyelvet is oktató iskola 1999-ben vette fel Nakovich Mihály nevét. A magyar és horvát nyelvű mű nemcsak történeti összefoglaló, hanem részletesen foglalkozik a közelmúlt és a jelen eseményeivel, és az idén kezdődő fejlesztési terveket is ismerteti. 

A 263 oldalas, igényes kivitelű kötet szerzőjét, Sárközi Ágnes igazgatót a mű összeállításában segítette Klemensits Ingrid és Nagy Lászlóné. A könyv a Kópháza Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jelent meg.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.24