1765
Klasszikus: Antonin Dvořák - 9. szimfónia
Tolnai Gáborné ajánlata

antonin-dvorak-9-szimfoniaAntonin Dvořák 1891-ben elfogadta a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói állását. Három évig maradt Amerikában, ahol élénken érdeklődött a helyi indián népdalok és a spirituálék iránt. Ezek is hatottak az itt írt 9. („Az Újvilágból”) szimfóniájára. Egyik tanítványával, egy fiatal fekete fiúval gyakran társalogtak népzenéről, kölcsönösen bemutatták egymásnak saját népdalaikat. Egy alkalommal a fiú elénekelte a Goin' home kezdetű dalt, ami úgy megtetszett Dvořáknak, hogy lejegyezte noteszébe.

Nem sokkal ezután elutazott egy amerikai kisvárosba, amelyben zömmel csehek laktak. Pár hétig ott is maradt, olyan jól érezte magát honfitársai körében, és ezalatt írta meg az Újvilág szimfóniáját. Ez volt az első Amerikában írott műve. A szimfónia Largo tételében felhasználta a Goin' home dallamát.

Hogy a 9. szimfónia nemcsak az amerikaiak szerint a világ egyik legnépszerűbb komolyzenei műve mind a mai napig, ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy Dvořák már korábban is érdeklődött az amerikai zene indián és afrikai gyökerei iránt, és ezeket a zenei elemeket bele is építette ebbe az amerikai szimfóniába. Ahogyan például a harmadik vagy a legismertebb, a negyedik tétel megszólal, az egy rockrajongó szívét is megdobogtathatja. Egy igényesebb rockrajongóét legalábbis, de egy dzsessz- vagy soulrajongóét mindenképpen.

Dvořák azt írta: meggyőződése, hogy Amerika zenéjét az úgynevezett néger zenére kell alapozni, és milyen igaza lett! Nagy szám volt tehát Dvořák a jó száz évvel ezelőtti Amerikában, amit a mai amerikai sztárkészítési eljárások ismeretében nem könnyű megérteni, hiszen ez a cseh zeneszerző egészen normális, sőt, szerény ember volt. Nem ivott, nem nőzött, nem kavart botrányokat, nem voltak öngyilkossági kísérletei: csak élt és zenélt. És milyen jól zenélt, illetve milyen jó zenéket szerzett.

A Hungaroton 1999-ben jelentette meg az albumot, mely egy 1975-ös felvételt tartalmaz 42 percben a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában, Medveczky Ádám vezényletében. Aki beteszi a lejátszójába a CD-t, egy igazi klasszikust hallgathat meg, ráadásul Dvořák 9. (e-moll) szimfóniáját az Újvilágból az a Medveczky Ádám vezényli, aki 1997-ben a Győri Filharmonikus Zenekar első karmestere lett.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.09