637
Benjamin Button különös élete
Polczer Adél ajánlata

benjamin-button-kulonos-eleteA filmet David Fincher (Hetedik, Harcosok Klubja) rendezte és Eric Roth (Forrest Gump) írta a forgatókönyvet F. Scott Fitzgerald története alapján. A főszerepeket hollywoodi sztárok játszák: Brad Pitt és Cate Blanchett mellett Julia Ormond is megjelenik a filmben. Az egész történet egy haldokló öregasszony utolsó hitvallására épül, melyben elmondja lányának saját és szerelme, Benjamin Button életének igaz történetét.

Benjamin Button (Brad Pitt) különös körülmények között született - és még különösebb élet jutott neki. Amikor ismeretlen kezek későbbi nevelőszülei küszöbére helyezik pólyáját, egy aggastyán újszülöttet bíznak a sorsra. A fiú csöpp, de nyolcvan éves: őszen, kopaszon, meggörnyedve jár iskolába, ám ahogy telik az idő, teste egyre fiatalodik. Hiába fiatalodik a teste élete során, elméje és lelke épp annyi idős, amennyi évet már leélt. Próbál boldogulni a világban, és próbál mindent túlélni.Az első világháborútól Pearl Harboron át egészen a Katrina hurrikánig terjednek időbeli határai a filmnek, és a térbeliek sem kevésbé tágasak, mivel Benjamin tengerésznek áll. A gyermekkortól kezdődő szerelem Daisy-vel (Cate Blanchett), amelynek az öregedés „ellentétes” folyamata ad súlyt, melodrámává színezi a két sztárszínész tolmácsolása: a konfliktusokon és szétszakító élethelyzeteken átívelő szeretet meséjévé válik a film.

A látványtervezés bámulatba ejtő, a sminkesek munkáját dicséri, hogy Brad Pitt képes eljátszani a 80 éves öregembert és a kamaszfiút egyaránt. 2009-ben 13 kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyből 3-at el is hozott a képi megvalósításért.

Díjak:
BAFTA-díj (2009) - Legjobb látványtervezés: Victor J. Zolfo, Donald Graham Burt
BAFTA-díj (2009) - Legjobb vizuális effektusok
BAFTA-díj (2009) - Legjobb smink és maszk
Oscar-díj (2009) - Legjobb látványtervezés: Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo
Oscar-díj (2009) - Legjobb vizuális effektusok
Oscar-díj (2009) - Legjobb smink és maszk: Greg Cannom


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.08.02