344
A mélység kalandora
Juhászné Lukács Mária ajánlata

a-melyseg-kalandoraJacques-Yves Cousteau a 20. század egyik ikonikus alakja, akinek sok mindent köszönhet az emberiség. Felfedezései által megismerhettük, milyen csodás hely a világ, amelyben élünk, kutatásai rávilágítottak, mennyire fontos megóvni környezetünket. Amellett, hogy életét a tengerek, óceánok mélyének kutatásával töltötte, folyamatosan kereste helyét a világban, valamint saját boldogságát és az élet értelmét.

A kapitány a tengeri élővilág megmentőjeként és az Antarktisz elszánt védelmezőjeként szerzett hírnevet magának. Ugyanakkor azonban gyarló ember is volt, aki háttérbe szorította családja igényeit, és míg karrierje elképesztő magaslatokban szárnyalt, férjként és családapaként sokszor elbukott. Jérôme Salle rendező azonban megmutatja a legenda mögött az embert.

Nem foglalkozik Cousteau korai éveivel, családja mindennapjaihoz 1949 táján csatlakozunk, amikor Jacques leszerel a haditengerészettől. Salle bemutatja a család szinte már idilli életét. A kapitányt, aki ekkor még gondos apa és szerető férj. Jelen vagyunk a döntésnél, amikor Cousteau (Lambert Wilson) és felesége, Simone (Audrey Tautou) elhatározzák, hogy közösen váltják valóra Jacques álmát, és egy hajóval járják majd be a világot. Ott vagyunk a Calypso megvásárlásánál és felújításánál, együtt toborozzuk velük a legénységet, és kilincselünk a nagy olajcégeknél támogatás után, hogy végre elindulhassunk a hajó fedélzetén a nagy, életfogytig tartó kalandra.

Aztán egyszer csak minden elromlik, évek telnek el, és a szerető családapa átváltozik profitorientált üzletemberré, akit gyakorlatilag csak a cége érdekel. Fiai eltávolodnak tőle, Simone pedig lassan beletörődik, hogy nem ő férje szívének egyedüli birtokosa. Cousteau végeláthatatlan nőügyeit rezignáltan veszi tudomásul, és visszavonult életet él a Calypso fedélzetén, míg férje befutott sztárként hajtja az újabb sikereket. A férfi, aki mindenáron meg akarta védeni a tengert, most egyike lesz azoknak, akik kizsákmányolják és hasznot akarnak húzni kincseiből. Ám ekkor olyan dolog történik, ami örökre megváltoztatja a kapitány életét és a természethez való hozzáállását.

Salle komplex történetet tár elénk, nem csupán a kapitányra koncentrál, de beleláthatunk a körülötte élők lelkébe is. A színészek kiválóak. Audrey Tautou most is mesésen alakítja a zárkózott, mély lelki problémákkal küzdő nőtípust, de Lambert Wilson és Pierre Niney sem marad el a színésznő mögött. Mindkettőjük alakításában megvan a kellő árnyaltság és stílus.

Matias Boucard remek operatőri munkáját dicsérik a film lélegzetelállítóan gyönyörű képei. Szinte azonnal beleveszünk a tenger átható kékségébe, ami teljességgel rabul ejt. Még a legátlagosabb vágóképek is felérnek egy festmény szépségével, és különleges élménnyé varázsolják a filmet.

A mélység kalandora egy izgalmas, átgondolt, igazán jól sikerült életrajzi dráma remek színészi alakításokkal és mesés látványvilággal.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.07.19