397
Sally Grindley: Kiloccsant víz
Szabó Szilvia ajánlata

sally-grindley-kiloccsant-viz„A leánygyermek nem több a kiloccsant víznél” – tartja egy régi kínai mondás. Ez nagyban jellemzi is az ázsiai kultúrák viszonyulását a női nemhez. Sally Grindley Kiloccsant víz című regényének főhőse egy tizenegy éves kínai kislány, akit édesapja halála után nem sokkal nagybátyja elszakít az édesanyjától és a testvérétől, és egyszerűen elad. Lu Sze-jen az elején csupán annyit ért az egészből, hogy mostantól semmi sem lesz olyan, mint korábban.

Így kezdődnek a kislány kalandjai, aki nagyvárosba kerül, és egy ismeretlen világban kell helytállnia, ahol csak a saját leleményességére számíthat. E modern Árvácska- vagy Twist Olivér- történet napjaink Kínájába vezet bennünket, egy olyan országba, amelyről sokat hallottunk, de keveset tudunk. Bár európai szemmel nehéz megérteni a távoli, egzotikus ország gondolkodásmódját, hagyományait, kultúráját, azt azért mindenki érzi, hogy ami a kislánnyal történt, szörnyen igazságtalan. Ebben a mesében nincs se kínai nagy fal, se olimpiai készülődés, csak egy melegszívű, szeretetéhes kislány, akit egyik napról a másikra elszakítanak a családjától, a falujától, és olyan világba kerül, amely legalább annyira új a számára, mintha egy idegen földrészre csöppent volna.

Ez a könyv ráébreszt arra, hogy mi európaiak mennyit panaszkodunk, pedig mindenünk megvan, család, barátok, fedél a fejünk fölött. Ebben a ma játszódó regényben meg egy gyermek teljesen magára marad az ismeretlen felnőttek közt, nem bízhat mások segítségében, csak a saját erejében, kitartásában, álmaiban. Nem törődik bele a helyzetébe, nem adja föl a reményt, hogy egyszer újra hajóra szállhat, és hazajuthat az övéihez…

Az egyes szám első személyben elmesélt történet lehetőséget ad az olvasónak, hogy mindent a kislány szemszögéből lásson, érezzen, gondoljon. Olyan elemi erővel hatnak egyszerű szavai, hogy az szinte már fáj. A szerző azonban képes volt Lu Sze-jen történetét úgy megírni, hogy egyszerre erőteljes, mégis finoman árnyalt, őszinte, elgondolkodtató, és nyoma sincs benne szenvelgésnek vagy szentimentalizmusnak. Az értékek persze a helyükön vannak. Még ha hosszú idő alatt is, de végül helyreáll a világ rendje. És ez így van jól.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.07.09