2409
Értékek a Duna mentén: Kimle
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

ertekek-a-duna-menten-kimleKimlén 2016 szeptemberében emlékeztek meg Horvátkimle, Magyarkimle és Novákpuszta egyesítésének 50. évfordulójáról. Egy határon átnyúló sikeres pályázat adott arra lehetőséget, hogy az évfordulóra Kimle Község Önkormányzata a határ túloldalán fekvő partner településsel, Bőssel együttműködve nívós kiadványt adjon ki, amely olvasmányos formában mutatja be a települések értékeit.

Az Eller Gizella polgármester asszony és Biacsics Elvira szerkesztésével készült kötet csapatmunkával jött létre, tucatnyi szerző közreműködésével. A településsel kapcsolatos korábbi kutatásokat összegezte oly módon, hogy a jelenlegi látnivalók útvonalaira fűzte fel az ismereteket. Az épületekhez, szobrokhoz kapcsolódó történeteken, mondákon, legendákon, anekdotákon keresztül betekintést kaphatunk az egykor itt élő emberek hétköznapjaiba, gondolkodásába, gondjaiba.

Kimle történetét, nevének kialakulását, az intézmények, egyesületek múltját, a helyi plébánosok életútját a helyi kötődésű Horváth József történész írta meg. A falu történetének egy-egy szakaszát Németh Alajos és Rosta András írásaiból ismerhetjük meg. Korábbi szakdolgozatok segítettek a nevezetességek bemutatásában: így olvashatunk a település három római katolikus templomának történetéről és értékeiről ugyanúgy, miként kápolnáiról, köztéri szobrairól, útszéli keresztjeiről vagy temetőiről. Ugyanakkor a szerzők összegyűjtötték az itt élők ezen objektumokhoz kapcsolódó személyes emlékeit is. A helyieknek is köszönhetően számos régi fénykép is bekerült a gazdagon illusztrált könyvbe.

A kötet két művet tartalmaz hátlapjával egybekötve, a másik címlapon Értékek a Duna mentén – Bős olvasható. A kimlei séta után Bősre várják a látogatót. Több dolog is összeköti a két települést, így a táj is, a Szigetköz és a Csallóköz vízi világa, de hasonlóak a hagyományok, például a szentek tisztelete. Kimle és a szlovákiai település tűzoltó egyesülete évek óta példás kapcsolatot ápol, rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein.

A kötet a szakszerű kutatásoknak köszönhetően nemcsak a helyi lakosoknak és utódaiknak őrzi meg a település történetét, értékeit, az itt élők emlékeit, de az ide látogatók számára is érdekes olvasmányul szolgál.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.08.15