634
Turbók Attila: A kapuvári húsgyár végnapjai
Némáné Kovács Éva ajánlata

turbok-attila-a-kapuvari-husgyar-vegnapjaiA rendszerváltozás után Magyarország gyáripara átalakult, nagy számban számolódtak fel és szűntek meg közismert, nagy múltú vállalatok, melyek közül többen az országhatárokon kívül is ismertek voltak, itthon termékeik minőséget jelentettek. Ezek egyike volt a Kapuvári Húsgyár. Döbbenetes számunkra a rábaközi embereknek 1924-től munkát adó, patinás nagyüzem privatizáció utáni pusztulása.

A Kisalföld újságírója, Turbók Attila kapuvári származású, ismerősei, rokonai, sőt egy rövid ideig ő maga is dolgozott itt, személyes érintettsége miatt is kezdett tényfeltáró nyomozást, s igyekezett áttekinteni e szomorú végig vezető utat. A 2018-ban a Húsipari Dolgozók Szakszervezete által kiadott A kapuvári húsgyár végnapjai: Gyár állott, most kőhalom... című, fényképekkel bőven illusztrált kötetben majdnem háromszáz oldalon gyűjtötte össze a fénykorában ezer munkavállalót is eltartó élelmiszeripai vállalat kivéreztetésének történetét.

A vállalat megalakulását, fénykorát áttekintő részben a szerző kitért az 1948-tól angliai piacra gyártott sikertermékre, a kapuvári bacon előállítására, az 1956-os gyári eseményekre, majd a tengerentúli amerikai piac meghódítására, a szakmai titokként kezelt páclé szabványosítására. Az export minőségű bacon itthon csak a hetvenes évek végétől válhatott ismertté és megvásárolhatóvá. Az 1990-es évek elején felépült az új, modern üzemcsarnok is, és rövid ideig a gyár a szegedi Pick vállalattal működött sikeresen együtt.

Valószínűleg piacot vásárolt fel 2002-2003-ban Leisztinger Tamás nagyvállalkozó, aki a kapuvári gyár vagyonát lecsökkentette, majd leállította a termelést. A 2003-tól 2012-ig tartó vergődéshez a szakemberek és források hiánya is hozzájárult, s Európa legmodernebb húsgyárában 2012 szeptemberében végleg leállt a gyártás, öt évig tartó felszámolás után sajnos közel 200 munkavállaló bérét sem fizették ki. 2016 nyarán Kapuvár városa vette meg a területet, 2017 októberében az épület bontását megkezdték. A fájó érzelmekkel járó pusztulás elkerülhetősége érződik a sorokban.

A közelmúlt politikai és gazdaságtörténete iránt érdeklődőknek ajánlom e kötetet.

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.07.02