468
Élmények az értékek mentén: Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Borbély Tamás ajánlata

elmenyek-az-ertekek-menten-pannontaj-sokoro-naturparkA 29 települést magában foglaló Pannontáj-Sokoró Natúrpark bemutatását, népszerűsítését tűzte ki céljául a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület 2019-ben megjelent fotókönyve. Székely Rita, az egyesület elnöke rövid bevezetésében ismerteti, hogy munkájukkal a Győr közelében fekvő terület természeti és kulturális értékeire igyekeznek felhívni a figyelmet. A fotókönyv elsősorban benyomások, életképek, természetfotók révén villantja fel a Pannonhalmi dombság, illetve a Bakony egy kis szegletét magában foglaló terület egyedülállóságát.

A színes fotók és rövid leírások kiemelik a vidék természeti szépségeit, a népi építészet sajátosságait és a több száz éves múltra visszatekintő borászati hagyományokat. Külön fejezetben tér ki a könyv a megyei értékekre, többek között a világörökség részét képező pannonhalmi főapátságra, a népi építészet emlékeire Tényőn és Tápon, vagy éppen a nyúli sárkánylyuk vízmosásra. Előkerülnek továbbá helyben ismert mondák, balladák, melyek felkelthetik az érdeklődők figyelmét a térség népi hagyományai iránt.

A fotókönyv utolsó oldalain a Pannontáj-Sokoró Natúrpark mint Győr rekreációs övezete jelenik meg. A város lakói számára könnyedén elérhető terület ugyanis túrázók, kerékpárosok kedvelt kirándulóhelye, ahol minden évszakban népszerű programok várják az ide látogatókat.

Az egyesület gondozásában megjelent könyv páratlanul szép képek révén hozza közelebb a natúrpark csodáit. Ráirányítja a figyelmet a területre, a hagyományokra és azokra a lehetőségekre, melyeket talán még a megye területén élők számára sem mind ismertek.

A könyv több ember közös munkáját dicséri. A fotókért elsősorban Szöllősi Rékának, Bóka Zsuzsának, Kotró Ivettnek, Nagy Péternek, Lajtmann Csabának, Szakács Gábornak és Székely Annának mondanak köszönetet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.25