419
Világzene: Ghymes - Álombálom
Szabó Szilvia ajánlata

ghymes-alombalomA népzenei alapon nyugvó muzsikák mellett egyben új hangok is megjelennek a Ghymes Álombálom című lemezén. A felvidéki együttes évente jelentet meg - leginkább az év végéhez közeledve - egy-egy új albumot. A népes rajongógárda pedig izgatottan várja ezeket az albumokat. Márpedig csalódniuk sosem kell nekik, hiszen a Ghymes - azaz tulajdonképpen a Szarka testvérek, Gyula és Tamás - minőségi és magas színvonalú muzsikája, irodalmi értékű szövegvilága a nívóból sosem enged. A 2008-as Álombálom is erre bizonyíték.

Ezen a korongon a Ghymes egyrészt tovább folytatja a már megszokott, a magyar, a közép- és kelet-európai és balkáni népzenei hagyományokból táplálkozó stílusát, másrészt ki is tekint újabb vizek felé. S a vizeket nem véletlenül írtam, hiszen az album felvállal egyfajta utazást, vándorlást is. Ezt testesíti meg a borító is, amelyen láthatunk hajót és iránytűt is, míg az Álombálom címhez jól társul a belső, kihajtható borítón látható indián álomcsapda. Így ehhez képest felfedezhetünk most a számok sorában karibi hangulatú tételt is (Semmi baj), amely eddig nem igazán volt jellemző a Ghymesre. De ugyancsak van itt olyan szám, amely mintha egy ősi sámánénekből vagy bűvölőből táplálkozna, de nagyon érdekes a címadó Álombálom suttogó hangon, prózában előadott első fele, majd az utána kibontakozó zenei tobzódás. A mélyről jövő, sokrétű, összetett és erős hatással bíró zenék többségét Szarka Tamás jegyzi, Gyula három dal zenéjét írta. A szövegeket szintén Szarka Tamás írta, egy kivételével. Ez pedig Petőfi Sándor verse, az Álmodva..., amelyet Szarka Gyula zenésített meg.

A dalokban nagyon meghatározóan vannak jelen a különféle ütőhangszerek, és a szaxofon is számos felvételben felbukkan, amely tovább színesíti a hangulatot. Áradó, magukkal ragadó, erőt sugárzó, kalandra hívó zenék ezek, olyan szövegekkel, vagy még inkább versekkel, amelyek szépségesek, és rengeteg a szimbólum bennük. Megint egy olyan Ghymes album tehát, amelyet nem fogunk egyhamar megunni!

Tracklista:
01. Vándorének
02. Álombálom
03. Álmodva...
04. Hova, hova
05. Hajózni kell
06. Mintha
07. Semmi baj
08. Tükör
09. Hol voltál?
10. Szerződés
11. Mámorjáró
12. Kézfogás


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.21