395
Zsidó anekdoták
Hatvaniné Ragány Klára ajánlata

zsido-anekdotakA több évszázados magyar zsidó múlt szervesen kapcsolódik a magyar társadalom sokszínű történetéhez. Don Péter író, művészet- és művelődéstörténész, akinek már több könyve látott napvilágot, remekbeszabott gyűjteményt készített azokról a – történetesen zsidó vallású, vagy a zsidó vallásban nevelkedett – jeles személyiségekről (tudósokról, művészekről, társasági figurákról, politikusokról és papokról), akik kiemelkedő mértékben hozzájárultak a magyar kultúra és mindennapi élet sajátos arculatához.

A történelmi és társadalmi események ebben a kötetben az igazi (és eredetien érdekes) magyar anekdota, a jellegzetes pesti humor képeiben jelennek meg. Olyan legendás alakok bukkannak fel a lemezen, mint Szilárd Leó, a híres fizikus, Kabos Gyula, Salamon Béla, Molnár Ferenc vagy Karinthy Frigyes.

A 2008-ban a Kossuth Kiadó – Mojzer Kiadó gondozásában kiadott hangoskönyvön az anekdotákat a 2012-ben elhunyt, 1946-ban Budapesten született Vallai Péter adja elő. A Színháztörténeti Lexikonban olvasható pályakép szerint 1969-ben, a Színművészeti Főiskola után a Thália Színházhoz szerződött. 1976-tól a Pécsi Nemzeti-, 1981-től a győri Kisfaludy-, 1982-től a szolnoki Szigligeti Színház művészeként dolgozott. 1987 óta volt a Vígszínház tagja. Sokféle szerepben nyújtott hiteles alakítást, töprengő, belülről építkező alkat volt. Kiváló versmondóként tartották számon, számos sikeres önálló est fémjelezte pályáját. Vendégművészként játszott az Egyetemi Színpadon, a veszprémi Petőfi Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Merlin Színházban, az R.S.9. Színházban, az Éjszakai Színházban és a Magyar Színház produkcióiban. Mintegy húsz filmben és tévéjátékban szerepelt. 1981-ben Jászai Mari-díjat, 1989-ben és 2006-ban Ajtay Andor-emlékdíjat kapott.

Az anekdoták, tréfás megjegyzések és közmondások gyűjteménye mindenütt másutt egy kisebb vagy nagyobb jelentőséggel bíró irodalmi esemény, a zsidóknál azonban sokkal több, mert történeti forrásmunka. Ezért is érdemes meghallgatni a korongot.

Előadja: Vallai Péter
Teljes játékidő: 65 perc
Formátum: audio

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.21