568
Galambos Krisztina: A győri Szent Imre herceg úti templom története
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

galambos-krisztina-a-gyori-szent-imre-herceg-uti-templom-torteneteNádorváros városrész emblematikus épülete a modern templomépítészet győri képviselője, a „Szent Imre templom”. A felszentelés 75. évfordulójára készült el az épület történetét, művészeti értékeit és a plébánia köré szerveződő hitéletet bemutató kötet, melynek szerzője Galambos Krisztina, kiadója pedig a Szent Imre Plébánia.

Az 1920-as években Nádorváros kiépülése felgyorsult, a gyarapodó katolikus közösség tagjaiban megfogalmazódott az igény egy új templom építésére. A kötetből megismerhetjük az előzményeket, az 1929-ben elkészült Szent Imre Herceg Magyar Királyi Állami Elemi Iskolában kialakított szükségkápolnát, illetve egy családi házban létrehozott kisegítőkápolnát. Az új egyházközség megalakulása után az adománygyűjtés következett, majd a pályáztatás után Körmendy Nándor építész terveit fogadta el a templomépítő bizottság.

A szerző korabeli fotókkal illusztrálva részletesen bemutatja az építkezést az 1937-es első kapavágástól az alapkőletételén át a falak és a torony építéséig. A háborús évek nehézségei közt zajló munkálatok után végül 1943 májusában szentelte fel Apor Vilmos püspök a templomot, amelyről szintén fényképsorozat számol be.

A könyv újdonsággal bíró része a templom építészeti és képzőművészeti értékeit felvonultató fejezet. A művészi szintű fotók – melyek nagy részét Galambos Lajos és Vaday Tamás készítette – megmutatják a templom látható és rejtett szépségeit, például a bejárati kapun Kovács Margit kerámiadíszítését, Varga Ferenc Szent Imre szobrát, Szőnyi István falfestményeit, Dudás Jenő színes üvegablakait, Schima Bandi ötvösmunkáit, Borsos Miklós mellékoltárát. A következő fejezetben a közelmúlt hitéletéről kapunk képes beszámolót, végül pedig bőséges irodalomjegyzék zárja a kötetet.

Dr. Balázs Tamás plébános úr az előszóban ezt írja: „Galambos Krisztina alapos utánajárással hiánypótló művet hozott létre nemcsak a Szent Imre Plébánia hívei számára, hanem Győr város minden jóérzésű polgárának legnagyobb örömére.”


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.18